Czasy, kiedy w polskich domach padało głównie pytanie „rozpuszczalna czy sypana?” należą już do przeszłości. Dziś coraz częściej w domowym zaciszu możemy wybrać latte, espresso czy americano. Stało się tak dzięki upowszechnieniu ekspresów do kawy.
W porównaniu do lat 90., czy nawet do początku XXI w. (o PRL-u nie wspominając), wielbiciele kawy mają dziś ogromny wybór jeśli chodzi o sposób parzenia tego napoju. Możemy do tego celu wykorzystywać zarówno najnowocześniejszy sprzęt (bo za taki trzeba uznać automatyczne ekspresy ciśnieniowe), jak i powrócić do bardziej tradycyjnych, ale cały czas udoskonalanych metod, jaką jest np. parzenie kawy w dripperze. Wszyscy, którzy od kawy chcą czegoś więcej mogą także korzystać z takich urządzeń jak Aeropressy, zaparzacze do kawy (French Pressy) czy tradycyjne włoskie kawiarki. Do tego należy dodać urządzenia takie jak młynki do kawy elektryczne i ręczne czy spieniacze do mleka. Oddzielną kwestią pozostaje też pochodzenie i rodzaj ziaren. Dzięki temu picie i przygotowywanie kawy dla wielu osób stało się czymś więcej niż sposobem na miłe spędzenie czasu, podniesienie ciśnienia i skonsumowane bardziej lub mniej smacznego napoju. Dla nich to pasja, rytuał, prawdziwe hobby.

Nie zmienia to jednak faktu, że nadal wśród nas jest wiele osób, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kawowym świecie. Dla niech wszystkich jest ten tekst. Skupimy się w nim na na przedstawieniu różnych rodzajów ekspresów do kawy i podpowiemy, jaki wybrać.
Rodzaje ekspresów do kawy
Dwa podstawowe rodzaje ekspresów do kawy to ekspresy przelewowe oraz ciśnieniowe. W ofercie sklepów znaleźć można również tzw. ekspresy kombinowane, czyli przelewowo-ciśnieniowe.
Jak wygląda mechanizm ich działania i czym się charakteryzują?
- Ekspresy przelewowe
Stosuje się w nich jednorazowe, papierowe filtry (istnieją też egzemplarze wyposażone w filtr stały) które napełnia się kawą przez którą przechodzi gotowana woda. Gotowy napój trafia następnie do podgrzewanego, żaroodpornego dzbanka lub stalowego termosu. Dzięki temu kawa dłużej utrzymuje temperaturę. Służy temu również płyta grzewcza która jest integralna częścią ekspresu. Wykonana w ten sposób kawa przypomina nieco w smaku kawę po turecku, ale nie ma charakterystycznych dla niej fusów. Ekspres przelewowy sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy jednorazowo chcemy przygotować większą ilość kawy. - Ekspres ciśnieniowy
O ile w ekspresach przelewowych kawa parzona jest w procesie przelewania wody przez zmielone ziarna, tak tutaj głównym czynnikiem jest woda, która dozowana jest do pojemnika z kawą pod mniejszym lub większym ciśnieniem. Ciśnieniowe ekspresy do kawy można podzielić na kilka podtypów:
– ekspresy kolbowe posiadające kolbę, w której wnętrzu znajduje się sitko na jedną lub dwie porcje napoju; wsypuje się do niego zmieloną kawę, a następnie dokładnie ją prasuje, najlepiej specjalnym tamperem; następnie do kawy dozowana jest woda pod ciśnieniem;
– ekspresy automatyczne, bardzo popularne np. w miejscach pracy; to najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia do parzenia kawy; to ekspresy do kawy z młynkiem, które mogą być wyposażone również w specjalny pojemnik na mleko; ich zintegrowaną częścią są spieniacze do mleka; posiadają również wiele innych, dodatkowych funkcji; aby przygotować za ich pomocą kawę wystarczy z menu wybrać swój typ (latte, espresso, macchiato itd.);
– ekspresy na kapsułki uchodzą za proste w obsłudze i funkcjonalne; do przygotowania kawy za ich pomocą potrzebne są specjalne kapsułki z różnymi rodzajami kawy; wkłada się je do urządzenia, naciska przycisk… i gotowe.fot. Unsplash - Ekspresy kombinowane (przelewowo-ciśnieniowe, nazywane też „combi”)
Składają się z dwóch oddzielnych mechanizmów zaparzających: ekspresu kolbowego oraz przelewowego; osobnych elementów zaparzających – ekspresu ciśnieniowego kolbowego oraz przelewowego, za pomocą którego kawa zaparzana jest w dzbanku.
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Na pytanie o to, jaki ekspres do kawy wybrać nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Wiele zależy tu bowiem od naszych możliwości finansowych, stylu życia, czasu, jaki chcemy poświęcić na parzenie kawy, miejsca, którym dysponujemy (ekspresy automatyczne mogą zajmować go bardzo dużo), naszej wiedzy na temat kawy i kawowych gustów oraz wielu innych czynników. Tym, co możemy doradzić osobom początkującym jest na pewno dokładne przeanalizowanie dostępnych możliwości oraz rozpoznanie własnych gustów. Być może nie warto kupować „wypasionego” ekspresu automatycznego, jeśli za jego pomocą będziemy przygotowywać raptem jedną filiżankę kawy dziennie? Może skromniejszy, tańszy i mniejszy ekspres kapsułkowy w zupełności nam wystarczy? Początkujący kawosze powinni też mieć na uwadze, że ogromne znaczenie dla smaku kawy ma nie tylko sposób jej przygotowania, ale przede wszystkim jakość ziaren. Tego nie zastąpi nawet najlepszy i najdroższy ekspres do kawy.