Teoretycznie dripper to każdy rodzaj sprzętu, który do zaparzania kawy wykorzystuje filtr i przelewanie wody przez zmielone ziarna. W praktyce określenie to używane jest głównie w kontekście Hario V60, drippera skonstruowanego przez firmę wywodzącą się z Japonii. Nazwy dripper, drip, Hario V60 używane są zamiennie.
Dripper to urządzenie mające stożkowy kształt, w którym kąt nachylenia ścianek wynosi 60 stopni. Do zaparzana w nim kawy służą filtry dopasowane do niego filtry. Parametry te znalazły zresztą odzwierciedlenie w nazwie urządzenia – V60.
Do parzenia kawy, oprócz drippera, potrzebne jest naczynie do którego spłynie kawa z filtra. Zazwyczaj używa się do tego dedykowanych dzbanków, tzw. serwerów. Ich wlot dopasowany jest do tego, by można było na nich wygodnie ustawić dripper. Obydwa elementy można nabyć w zestawie, ale sprzedawane są także oddzielnie. Najczęściej w takim komplecie znajdziemy więc: drip, serwer, miarkę do kawy i ewentualnie zapas filtrów.
Rodzaje dripperów ze względu na rozmiar
Drippery różnią się między sobą rozmiarem oraz tworzywem, z którego są wykonane.

- Biorąc pod uwagę rozmiar, obecnie dostępne są modele o oznaczeniach 01, 02 i 03 (uszeregowane od najmniejszego, do największego). Najbardziej uniwersalny jest dripper 03, w którym można zaparzyć zarówno 250-300 ml kawy, jak i 600 ml. Drippery 03 przeznaczone są dla parzenia czarnego napoju dla większej liczby osób. Mniejsze ilości kawy (do ok. 300 ml) najwygodniej parzy się w dripie 01.
Rodzaje dripperów ze względu na materiał, z którego są wykonane
- Dripper ceramiczny
Ceramiczny dripper to klasyczna wersja tego sprzętu. Pierwsze Hario V60 wykonane były właśnie z tego materiału i do dziś ten rodzaj jest najbardziej rozpowszechniony. Ceramiczne dripy są stabilne, dobrze trzymają temperaturę, wyglądają bardzo estetycznie. Ich ceny zaczynają się od kilkudziesięciu złotych. - Dripper plastikowy
Najtańszy, najlżejszy i najłatwiejszy do przewożenia spośród wszystkich rodzajów drippów. Przezroczyste dripy z plastiku przypominają szkło, a kolorowe – ceramikę. Kosztują średnio po kilkanaście złotych. Jeśli chodzi o jakość parzonej za ich pomocą kawy, nie odbiega ona od tej przygotowywanej w innych rodzajach V60. Plastikowy drip wykonany jest z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością. - Drip szklany
Szklane drippery V60 są przezroczyste i białe, różnią się typem podstawek i ich kształtem. Podstawki mogą być wykonane z plastiku, ale też np. drewna. Świetnie prezentują się z serwerami które mają te same detale. Szkło pasuje do każdego wnętrza, używając dripa z tego materiału możemy również obserwować proces parzenia. Jego wadą jest oczywiście podatność na stłuczenia.for. Unsplash - Dripper metalowy
Tego typu drippery mogą być wykonane ze stali nierdzewnej lub miedzi. Są lekkie, ale jednocześnie bardzo wytrzymałe. Potrafią być też niezwykle efektowne i świetnie pasują do różnego rodzaju wnętrz, zwłaszcza industrialnych. Są najdroższe spośród wszystkich rodzajów Hario V60 .
Parzenie kawy w dripie
Podczas parzenia kawy w drippie wykorzystywana jest metoda przelewowa. Zdaniem znawców kawa, której używamy powinna być dość grubo zmielona (grubiej niż do kawiarki, ale drobniej niż do Chemexa). Cały proces parzenia kawy powinien trwać nie dłużej niż 3 minuty. Wyjściowe proporcje to 60 g kawy na 100 ml wody. Zmieloną kawę wsypujemy do dripa, ale zanim to się stanie, należy do niego włożyć filtr i porządnie przepłukać gorącą wodą. Dzięki temu straci on swój papierowy posmak, a samo naczynie się rozgrzeje. Do zalewania kawy najlepiej używać specjalnego rodzaju czajnika wyposażonego w długi, cienki „dzióbek” (tzw. konewki). Dzięki temu można kontrolować strumień wody (tego typu czajnik przyda się nie tylko do dripa, jego używanie zaleca się również podczas parzenia kawy w Aeropressie czy Chemexie).
Moda na używanie dripów to efekt tzw. trzeciej fali kawy. Narodziła się ona jako alternatywa dla „szybkich kaw” serwowanych z ekspresów ciśnieniowych. Obok Hario V60 do urządzeń, które ją symbolizują zalicza się właśnie Chemex i Aeropress. Za zgodne z ideą slow coffe można też uznać korzystanie z zaparzaczy tłokowych (French Press), ale także kawiarek.