Dla każdego miłośnika kawy młynek do mielenia to sprzęt nieodzowny. Najlepszy ekspres, najwspanialszy dripper czy najbardziej kunsztownie wykonany French Press na nic się zda, jeśli nie wsypiemy do niego dobrej, świeżo zmielonej kawy. Najlepszym sposobem na szybkie mielenie jest młynek elektryczny.
Młynek do kawy elektryczny – żarnowy czy udarowy?
Nie rozwodząc się nad tą kwestią za długo: tylko żarnowy. Przynajmniej takie opinie dominują zarówno wśród profesjonalistów, jak i pasjonatów. Młynek udarowy to tak naprawdę mielenie ziaren, ale ich siekanie. Na dodatek na nierówne części. Mechanizm mielący w tym przypadku to ostrza takie jak np. w blenderze.
Inaczej jest młynkiem żarnowym. Żarna składają się z dwóch części które podczas obracania się miażdżą ziarna do momentu, aż zostanie uzyskany określony poziom zmielenia. Panuje wprawdzie opinia, że jest to cechą wszystkich młynków elektrycznych jest podniesienie temperatury ziaren podczas mielenia. Zdaniem fachowców jednak nie jest to prawdą. Jeżeli używamy młynka z żarnami – nie ma się czego obawiać.
W sklepach nadal można jednak kupić elektryczne młynki udarowe z metalowymi ostrzami – kosztują ok. 100 zł. Młynki elektryczne żarnowe są od nich droższe, ale mamy też zdecydowanie większy wybór. Należy też pamiętać, że nie jest to wydatek ponoszony często. Jeśli nasz młynek będzie się dobrze sprawował, może nam służyć przez lata.

Żarna stalowe czy ceramiczne?
Żarna w młynkach mogą być wykonane z ceramiki lub ze stali. Pierwszy rodzaj materiału dominuje w młynkach do mielenia ręcznych oraz w nieco tańszych młynkach elektrycznych oraz młynkach będących częścią tańszych ekspresów do kawy. Podstawowa różnica między tymi materiałami polega na tym, że żarna z metalu są ostrzejsze, bardziej precyzyjne, istnieje mniejsze ryzyko zmielenia niektórych ziaren na pył. Oczywiści trudno powiedzieć jednoznacznie, który z tych materiałów jest lepszy. Wiele zależy od rodzaju młynka. W młynkach do kawy ręcznych żarna ceramiczne mogą sprawdzić się znakomicie.
Młynek elektryczny czy ręczny?
Poza kwestią siły mielenia młynek elektryczny ma kilka przewag nad młynkiem ręcznym.
- Do zmielenia ziaren nie trzeba używać siły.
- Mielenie jest szybsze.
- Łatwiej jest zmielić ziarna na kawę dla większej liczby osób.
- Łatwiej jest zmielić kawę bardzo drobno (bardzo drobno mielona kawa potrzebna jest np. do zaparzenia espresso w ekspresie kolbowym czy kawiarce).
Każdy z tych elementów może mieć ogromne znaczenie, ale warto pamiętać, że urządzenia te mają też swoje słabsze strony.

- Młynki elektryczne są droższe od młynków ręcznych (jeśli porównamy ze sobą urządzenia podobnej klasy).
- Podczas mielenia robią sporo hałasu. Jeśli rano zechcemy wypić kawę ze świeżo zmielonych ziaren to trzeba liczyć się z tym, że pewnie obudzimy wszystkich domowników.
- W grę wchodzą też koszty energii elektrycznej, których nie ma w przypadku młynków ręcznych.
- Młynki elektryczne bywają bardzo toporne, zajmują sporo miejsca.
- Z pewnością nie mają tak designerskiego wyglądu jak wiele młynków ręcznych. Trudno w ich przypadku mówić o retro klimacie. Złośliwi mogliby powiedzieć, że trudno mówić o jakimkolwiek klimacie…
- Jeżeli hołdujemy zasadzie slow coffe i chcemy celebrować sam moment parzenia kawy, młynek na prąd może tu nie pasować…
Co wziąć pod uwagę kupując elektryczny młynek do kawy?
Oprócz takich kwestii jak omówiona już sprawa mechanizmu mielenia (żarnowy vs udarowy), rodzaju żaren (ceramiczne vs stalowe), warto też spojrzeć, jaką moc ma silnik młynka. Rozpiętości tu są dosyć duże – od 100 do blisko 300 wat. Drugą kwestią jest pojemnik na ziarna. Trzecią – regulacja grubości mielenia. Warto mieć w tej kwestii duży wybór. Dodatkowo część młynków oferuje opcję płynnego przechodzenia między stopniami mielenia.
Osoby, które chcą bardziej zagłębić się w świat kawy powinny też wrócić uwagę na wielkość żaren oraz na to, czy są one stożkowe, czy płaski. Istnieje opinią, że dla młynków elektrycznych lepsze są żarna płaskie.