Możliwość picia kawy, której smak nie odbiega niczym od tej serwowanej w kawiarniach, a czasem jest nawet lepszy – to cel, jaki stawia przed sobą wielu wielbicieli czarnego napoju. Jego osiągnięcie jest prostsze niż jeszcze kilka lat temu. Na rynku istnieje bowiem duży wybór różnych urządzeń do parzenia kawy. Do najpopularniejszych z nich należą ekspresy ciśnieniowe.
Jak sama nazwa wskazuje, tym, co charakteryzuje ten rodzaj ekspresów do kawy jest wykorzystanie do procesu parzenia wysokiego ciśnienia. Jego działaniu poddawana jest woda, która następnie przepływa przez zmieloną kawę. Dzięki temu, że odbywa się to błyskawicznie, w kawy udaje się wydobyć specyficzny smak i aromat, a uzyskany płyn ma charakterystyczną, delikatną piankę.
Poszczególne rodzaje ekspresów ciśnieniowych różnią się między sobą między innymi wysokością ciśnienia wytwarzaną w urządzeniu.
Do najpopularniejszych odmian ekspresów ciśnieniowych należą:
- ekspres kolbowy,
- ekspres automatyczny,
- ekspres na kapsułki.
Ekspres kolbowy – narzędzie baristów
W porównaniu do dwóch pozostałych rodzajów ekspresów ciśnieniowych, ciśnienie w ekspresie kolbowym jest najmniejsze. Zwykle wynosi 9 barów, nie powinno być niższe, gdyż wtedy kawa przestaje mieć odpowiedni smak, aromat, a nawet konsystencję (może stać się mętna). Ekspresy kolbowe posiadają kolbę (nazywaną inaczej portafiltrem), w której wnętrzu znajduje się sitko na jedną lub dwie porcje napoju; wsypuje się do niego zmieloną kawę, a następnie dokładnie ją prasuje. Do tego celu najlepiej użyć specjalnego narzędzia nazywanego tamperem.
Jeśli zastanawiasz się, czy wybrać ekspres kolbowy czy automatyczny – być może podpowiedzią dla Ciebie będzie fakt, że ekspresy kolbowe wymagają od użytkownika nieco większej wiedzy i umiejętności niż ma to miejsce w przypadku ekspresów automatycznych. Używane są przez profesjonalnych baristów. Nie oznacza to jednak, że ich obsługa przekracza możliwości przeciętnego amatora.
Ekspres automatyczny
Spośród wszystkich urządzeń do parzenia kawy ekspresy automatyczne są najbardziej zaawansowane technologicznie. Zdaniem znawców minimalne ciśnienie wytwarzane w takim ekspresie nie powinno być niższe niż 15 barów (choć znaleźć można również opinie, że aż tak duże ciśnienie nie jest potrzebne). Na rynku najwięcej jest urządzeń, w których liczba barów wynosi 15 lub 19. W tej kwestii obowiązuje zasada, że im więcej, tym lepiej.
Wysokie ciśnienie nie jest jednak gwarantem jakości ekspresu automatycznego. Powinno ono być połączone z odpowiednią mocą (minimum 1500 wat).
Proces parzenia kawy ekspresie automatycznym jest maksymalnie uproszczony. Użytkownikowi pozostaje jedynie wybrać interesującą go pozycję z menu – i czekać na gotową kawę. Dzieje się tak również dzięki temu, że posiadają one wbudowany spieniacz do mleka (czasem również specjalny pojemnik na mleko). Oprócz tego są to również ekspresy do kawy z młynkiem – nie ma więc potrzeby kupowania dodatkowych urządzeń do mielenia ziaren.
Ekspres na kapsułki – prostota i wygoda
Mimo, że do zrobienia kawy w ekspresie automatycznym wystarczy naciśnięcie guzika, to właśnie ekspres na kapsułki uchodzi za najprostszy, najbardziej intuicyjny w obsłudze i najszybciej działający rodzaj ekspresu ciśnieniowego. Wystarczy uzupełnić wodę, nalać mleka (jeśli ekspres posiada dyszę do jego spieniania), włożyć kapsułkę z wybranym rodzajem kawy w odpowiednie miejsce, nacisnąć guzik – i gotowe. Woda w tych ekspresach działa na kawę zawartą w kapsułkach pod ciśnieniem wynoszącym 15 barów (najczęściej). Mają moc 1500 W.
Największa przewaga ekspresów kapsułkowych nad innymi ekspresami tkwi jednak nie tylko w sposobie obsługi, a również w cenie i wielkości. Porządny ekspres na kapsułki można kupić już za ok. 500 zł. W przypadku ekspresu automatycznego jest to nieosiągalne. Dodatkowo te urządzenia mają niewielkie gabaryty. Przy niewielkim metrażu polskich mieszkań może mieć to ogromne znaczenie.