ekspres przelewowy
fot. Pixabay

Ekspresy przelewowe, po okresie dosyć sporej popularności w latach 90., na jakiś czas popadły nieco w zapomnienie, wyparte przez cieszące się coraz większą popularnością ekspresy ciśnieniowe. Dziś jednak przeżywają swój renesans.

Czym charakteryzują się ekspresy przelewowe?

Ekspresy przelewowe to jeden z dwóch podstawowych rodzajów ekspresów do kawy. Drugi to ekspresy ciśnieniowe. Stosowana w nich metoda zaparzania polega na swobodnym przelewaniu wody przez kawę. Różni się ona dosyć znacząco od działania ekspresów ciśnieniowych, które do parzenia kawy wykorzystuje wodę pod wysokim ciśnieniem. Pozwala na uzyskanie naparów o niewielkiej objętości, mocno esencjonalnych (typu espresso). Stanowią one bazę do przygotowywania innych rodzajów kaw. Napar z „przelewu” jest mniej skoncentrowany i bardziej delikatny. Nie oznacza to jednak, że nie ma bogatego smaku. Ekspresy przelewowe charakteryzują się również tym, że jednorazowo można w nich przygotować większą ilość kawy, podczas gdy w domowych ekspresach automatycznych, ekspresach na kapsułki czy ekspresach kolbowych (to odmiany ekspresów ciśnieniowych) w ciągu jednego cyklu najczęściej zaparza się jedną filiżankę. Z drugiej strony pracują one znacznie szybciej.

Ekspresy przelewowe: co musisz wiedzieć przed zakupem?

Każdy ekspres przelewowy składa się z kilku podstawowych elementów:

  • zbiornika na wodę, którego pojemność uzależniona jest od wielkości ekspresu; najpopularniejsze modele mają pojemność w okolicach 1-1,5 litra; może ona być jednak zarówno mniejsza, jak i większa;
  • pojemnika na kawę;

    ekspres przelewowy
    fot. Pixabay
  • dzbanka do którego skapuje przefiltrowana kawa; najczęściej ma on formę naczynia żaroodpornego lub termosu (w droższych modelach); z kolei w modelach tańszych zdarza się, że zamiast dzbanka do ekspresu dołączone są kubki;
  • filtra (bardzo ważna część ekspresu, mająca spory wpływ na jakość parzonej w nim kawy; najczęściej w ekspresach używa się filtrów papierowych (jednorazowych) lub filtrów wielokrotnego użytku, złożonych z bardzo gęstej, plastikowej lub stalowej siateczki; filtry jednorazowe są droższe, trzeba też kupować te, które pasują do wybranego modelu; wadą filtrów plastikowych i stalowych jest konieczność dokładnego czyszczenia po każdym użyciu; jeśli tego nie zrobimy, może mieć to wpływ na jakość naparu);
  • płyty grzewczej, dzięki której napar dłużej jest ciepły.

Jak widać, standardowe ekspresy przelewowe nie posiadają młynka do mielenia. Kupując je musimy więc liczyć się z tym, że czeka nas także zakup młynka do kawy elektrycznego lub młynka do kawy ręcznego.

Dla osób ceniących kompaktowe rozwiązania mamy jednak dobrą wiadomość: nowsze (i droższe) modele ekspresów przelewowych posiadają już wbudowany młynek.

Zalety ekspresów przelewowych

Jak już wspomnieliśmy, napar z ekspresów przelewowych na dobre wrócił już do łask kawoszy. Doceniają oni smak przygotowanej w ten sposób kawy. Swoją różnorodnością może on spokojnie konkurować z kawami z ekspresów ciśnieniowych. Kolejną zaletą ekspresów przelewowych jest atrakcyjna cena. Najtańsze modele można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Ceny najdroższych sięgają około 1000 zł. Jednak już za kwotę ok. 400 zł da się kupić naprawdę przyzwoity ekspres przelewowy. Na dodatek taki, który posiada wbudowany młynek. Dla porównania, ekspresy kolbowe średniej klasy kosztują ok. 1000 zł, a ekspresy automatyczne – ok. 2 tys.

ekspres przelewowy
fot. Pixabay

Przelew” to również doskonała dla tych, którzy dziennie piją po kilka dużych kaw. Tym ekspresie można je zaparzyć jednorazowo. Na dodatek dzięki płycie grzewczej, a w niektórych przypadkach również termosowi, napar pozostanie długo ciepły.

W ekspresach przelewowych można również parzyć herbatę.

Inne sposoby parzenia kawy metodą przelewową

Sam fakt, że ekspresy przelewowe wróciły do mody to efekt tzw. trzeciej fali kawowej, czyli podejścia, które każe celebrować nie tylko delektowanie się smakiem kawy, ale również sam moment jej parzenia. Idea slow coffe wiąże się również z popularyzacją kaw przygotowywanych za pomocą dripa czy Chemexu. W obydwu przypadkach kawa parzona jest metodą przelewową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here