Czajniki na gaz – pod tym hasłem kryją się czajniki przeznaczone do gotowania wody na różnego typu kuchenkach – od gazowych, po elektryczne. Kiedyś królowały niepodzielnie w naszych kuchniach, dziś często są zastępowane przez czajniki elektryczne. Mają jednak kilka ważnych zalet dzięki którym wydaje się mało prawdopodobne, by kiedykolwiek wyszły z użytku.
Największe zalety czajników na gaz
Porównując czajniki na gaz z czajnikami elektrycznymi nie sposób nie rozpocząć od kwestii, które dla wielu osób wybierających sprzęt mają największe znaczenie. Pierwszą z nich jest szybkość, z jaką dane urządzenie pracuje, a drugą – koszty eksploatacji. W pierwszym przypadku czajniki elektryczne są bezkonkurencyjne. Nawet te o stosunkowo niewielkiej mocy potrafią zagotować wodę szybciej niż czajniki gazowe. Wystarczą im 2-3 minuty. Zupełnie inaczej wyglądają kwestie finansowe. Koszt zagotowania litra wody w czajniku gazowym jest zdecydowanie niższy niż elektrycznym. Te ostatnie są bowiem urządzeniami mocno energochłonnymi.

Kolejną, ogromną zaletą tradycyjnych czajników jest ich design. Jeśli ktoś dawno nie przeglądał oferty sklepów ze sprzętem kuchennym – może się tu nieźle zdziwić. Bogactwo kształtów, kolorów, materiałów i stylów może wręcz przyprawić o zawrót głowy. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy nowoczesnej klasyki, retro klimatów czy nowoczesnych, nieco abstrakcyjnych form. Każdy detal czajnika może być tu sposobem na zaskoczenie klienta – kształt i wykończenie uchwytu, gwizdek, kształt i wielkość „dzióbka” czy wreszcie kształt całego czajnika. Może być on bardziej lub mniej pękaty.
Kupić można również czajniki bardziej podłużne. Kiedyś mówiono na nie imbryk. Dziś obydwu określeń w zasadzie używa się zamiennie – zwłaszcza jeśli chodzi o urządzenia do gotowania wody. Nie oznacza to jednak, że rozróżnienie to nie ma żadnego uzasadnienia. W zastawie porcelanowej czajniki i imbryku różniły się od siebie nie tylko kształtem i przeznaczeniem. Pękaty i niski czajnik służył do przyrządzania herbaty, natomiast wyższy i bardziej smukły imbryk – do parzenia kawy.
Dziś również można kupić specjalne czajniki, nazywane konewkami zaprojektowane z myślą o parzeniu kawy w Aeropressie, Chemexie czy dripperze. Mają one długi, smukły dzióbek służący dzięki któremu można precyzyjnie odmierzać ilość wody, jaką zalewamy kawę.
Rodzaje czajników na gaz
Oprócz wyglądu i przeznaczenia, czajniki gazowe różnią się między sobą rodzajem materiału, z którego są wykonane. Wyróżniamy:
- czajniki stalowe, które mogą być matowe, jak również polerowane na wysoki połysk; mogą występować w wielu kolorach; ich zaletą są dosyć korzystne ceny; do wad zaliczamy: szybkie nagrzewanie się oraz powstawanie zabrudzeń, które są dosyć kłopotliwe do usunięcia;
- czajniki emaliowane; ten typ przeżywa dziś renesans; czajniki te maja duże walory dekoracyjne; wiele z nich to modne czajniki retro; zaletą emalii jest trwałość, odporność na wysokie temperatury oraz rdzę; należy je regularnie czyścić;
fot. Pexels - czajniki żeliwne: dosyć rzadkie, przeznaczone głównie do zaparzania herbaty, długo utrzymują temperaturę; najczęściej nie nadają się do kuchenek, dlatego mają własne zaparzacze.
Na co zwrócić uwagę kupując czajnik na gaz?
- Materiał, z którego wykonana jest rączka oraz gwizdek – musi on być odporny na wysoką temperaturę i nagrzewanie się.
- Pojemność czajnika – najczęściej spotykana waha się w granicach 1,5 l – 2 l. Można jednak również kupić zarówno czajniki mniejsze, jak i większe.
- Rodzaj płyt grzewczych, na których można postawić dany czajnik (najlepiej, jeśli będzie przystosowany do każdego rodzaju kuchenki (gazowej, ceramicznej, indukcyjnej).
Niezależnie od tego, jaki czajnik wybierzemy, posłuży nam dłużej, jeśli gotowana w nim woda zostanie wcześniej przefiltrowana (np. za pomocą dzbanka filtrującego). Dzięki temu będzie miała mniej szkodliwego kamienia.