młynek do kawy żarnowy
fot. Unsplash

Profesjonalni bariści oraz pasjonaci kawy zgodnie powtarzają – jeżeli młynek do kawy, to tylko żarnowy. Każdy, kto chce parzyć w domu smaczną kawę powinien się w niego zaopatrzyć.

Dlaczego warto kupić młynek do kawy?

Różnica między kupowaniem mielonej kawy, a mieleniem jej i parzeniem jest świeżo jest kolosalna. Nawet, jeśli przyjmiemy, że do kaw mielonych używa się najwyższej jakości ziaren (a to dosyć optymistyczny scenariusz), to i tak po jakimś czasie, nawet przy najszczelniejszym opakowaniu, tracą one dużą część swoich właściwości smakowych i zapachowych. Co do tego zresztą nie trzeba nikogo przekonywać. Każdy, kto choć raz pił kawę mieloną na świeżo i czuł jej aromat – zdaje sobie sprawę.

Pewnym kompromisem może być mielenie kawy w specjalistycznych sklepach w których zaopatrujemy się w ziarna. Nadal jednak z kawą świeżo zmieloną nie będzie ona miała za wiele wspólnego.

młynek do kawy żarnowy
fot. Unsplash

Młynek do kawy, i to koniecznie młynek do kawy żarnowy (później wyjaśnimy, dlaczego akurat ten) potrzebny jest każdemu, kto chce pić w domu dobrą kawę. Jest wręcz niezbędny tym, którzy parzą ją metodami alternatywnymi (drip, Aeropress, Chemex, parzenie kawy metodą próżniową, czy nawet zaparzacz French Press i kawiarka). W zasadzie jedynie posiadacze ekspresów do kawy z młynkiem (czyli głównie ekspresów automatycznych) mogą śmiało powiedzieć, że obędą się bez młynka zewnętrznego. Z drugiej strony, jeśli zechcą od czasu do czasu wypić kawę zaparzoną inną metodą, może im się on przydać.

Dlaczego młynek do kawy powinien być żarnowy?

Młynek do kawy żarnowy jest obecnie najpopularniejszą metodą mielenia ziaren kawy. Jeśli jakiś ekspres ma wbudowany młynek – w zdecydowanej większości w miarę porządnych sprzętów będzie to młynek żarnowy. Również szukając tego urządzenia w specjalistycznych sklepach – raczej nie spotkamy się z innym typem. Specjaliści są bowiem zgodni – tylko żarnowy młynek nadaje się do mielenia kawy. Jego alternatywa – czyli młynek udarowy, wykorzystujący metalowe ostrza (takie, jak na przykład w blenderze), w zasadzie nie miele ziaren, tylko je sieka. To zaś wpływa niekorzystnie na smak i aromat kawy, wręcz może go zepsuć.

Z tego powodu tego typu młynki są coraz rzadziej spotykane. W marketach nadal można je jednak kupić, są tańsze od młynków wykorzystujących żarna. Pytanie tylko, czy warto? Specjaliści mówią zgodnie, że nie. Z drugiej strony wiemy, że dla każdego z nas cena gra rolę. Kwestię tę warto jednak gruntownie przemyśleć. Kupno młynka do kawy może być inwestycją na lata. Za 100 zł w markecie kupimy spokojnie elektryczny młynek z metalowymi ostrzami. Jednak już za 200 można kupić młynek żarnowy, również elektryczny, i to całkiem przyzwoitej marki. Oczywiście, nie będzie to urządzenie z górnej półki, ale może warto zaufać ekspertom?

Rodzaje młynków żarnowych

Żarnowe młynki do kawy można podzielić biorąc pod uwagę trzy kryteria: mechanizm działania materiał, z którego wykonane są żarna oraz ich budowę. W pierwszym przypadku wyróżniamy:

młynek do kawy żarnowy
fot. Unsplash

W drugim przypadku możemy wybierać spośród:

  • młynków do kawy ceramicznych (najczęściej stosowane w młynkach ręcznych, ale także tańszych młynkach elektrycznych; ich wadą jest to, że mogą mielić ziarna na pył; mogą również mielić nierówno; mimo to jakość kawy i tak jest zadowalająca),
  • młynków do kawy z żarnami ze stali (mniejsze ryzyko wystąpienia mankamentów związanych z żarnami ceramicznymi; żarna metalowe są ostrzejsze).

W przypadku ostatniego kryterium możemy mówić o:

  • młynkach z żarnami o budowie stożkowej,
  • młynkach z żarnami o budowie płaskiej.

Pierwsza odmiana występuje głównie w ręcznych młynkach ceramicznych.

Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując młynek żarnowy?

Żarna to cerce młynka, dlatego można im się przyjrzeć również pod kątem średnicy (im większa, tym lepiej) oraz ostrości. W przypadku młynków żarnowych elektrycznych należy sprawdzić także moc silnika. Duże znaczenie ma także możliwość regulowania trybów mielenia. Różne metody wymagają bowiem mielenia kawy na różne grubości. Dlatego młynek powinien dawać taką możliwość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here