Pojemniki na przyprawy to najlepszy sposób na przechowywanie ich w odpowiednich warunkach. Rozwiązanie to może mieć jednak nie tylko walor użytkowy, ale również estetyczny.
Pojemniki na przyprawy – dlaczego warto je kupić
Przechowywanie przypraw w otwartych opakowaniach to jeden z największych błędów jakie można popełnić. Jeżeli do tego dodamy miejsce w pobliżu płyty kuchennej, mamy gotowy sposób na szybką utratę smaku i aromatu. Dlatego zakup pojemników na przyprawy to jeden z najrozsądniejszych pomysłów, jakie możecie wcielić w życie w swojej kuchni. Na tle innych wydatków związanych z jej wyposażeniem nie jest on duży, a może naprawdę ułatwić Wam życie i wpłynąć pozytywnie na zapach i smak przygotowywanych przez Was potraw.
Co więcej, pojemniki na przyprawy mogą być także znakomitym dodatkiem dekoracyjnym. Umiejętnie dobrane do wystroju kuchni mogą stanowić ważną kropkę nad „i” w jej wystroju. Ustawione na półce z przyprawami, stojaku,na blacie czy w jakimkolwiek innym wybranym przez Was miejscu będą rozwiązaniem ładnym, praktycznym i wygodnym.
Jak wybierać pojemniki na przyprawy?
Przechowywanie przypraw w pojemnikach zawsze będzie lepszym pomysłem niż pozostawienie ich w napoczętej, sklepowej torebce. Wiadomo jednak, że pojemnik pojemnikowi nie równy. Dlatego warto wybrać taki, który będzie dla nich najbardziej odpowiedni.

- W pierwszej kolejności musimy mieć na uwadze ich szczelność. To podstawowy warunek do tego, by nie traciły swoich właściwości.
- Kolejną kwestią jest łatwość dozowania przypraw – nawet najładniejszy, najszczelniejszy pojemnik na nic się zda, jeśli za każdym razem próbując go użyć będziemy się denerwowali, że jest to niewygodne.
- Rodzaj materiału, z którego są wykonane pojemniki na przyprawy. Do ich produkcji najczęściej wykorzystywane jest szkło, ceramika i porcelana – i nie jest to przypadek. Te tworzywa nie wchodzą w reakcję z substancjami zawartymi w przyprawach, nie barwią się, nie chłoną zapachów, łatwo jest je oczyścić.
- Napisaliśmy, że przechowywanie przypraw w torebkach jest błędem, ale oczywiście nie oznacza to, że jesteśmy kuchennymi tyranami i uważamy, że każdy kto tak robi popełnia niewybaczalny błąd. Zdarzają się bowiem rozwiązania, dzięki którym przyprawy pozostawione w sklepowych torebkach nie wietrzeją aż tak szybko i nie łapią wilgoci. Chodzi o różnego rodzaju klipsy, zasuwki itp. Można je połączyć ze specjalnymi organizerami (dzięki czemu zminimalizujemy efekt nerwowego przeszukiwania wszystkich pakiecików w poszukiwaniu tego jednego, którego akurat potrzebujemy). Nadal będziemy oczywiście optować za pojemnikami na przyprawy, ale lepsze klipsy i organizery, niż nic.
- Warto zaopatrzyć się w pojemniki różnego typu. Nieco innych będziemy potrzebować na przyprawy typowo sypkie (papryk ostra, papryka słodka, biały pieprz, kurkuma, mielony imbir, curry, mielony hyzop), innych na przyprawy ziołowe (majeranek, oregano itp.), innych na przyprawy typu cała gałka muszkatołowa, gwiazdki anyżu, całe goździki, liście laurowe, ziele angielskie czy ziarnka jałowca. Wiele osób lub też przechowywać w oddzielnych pojemnikach przyprawy w płynie. Różnego typu buteleczki i karafki, ale też słoiczki, mogą się nam przydać również wtedy, gdy zechcemy sami taką przyprawę przygotować
Jakiego typu pojemniki na przyprawy dostępne są w sklepach?
Wybór pojemników na przyprawy jest ogromny, zwłaszcza jeśli zajrzymy do sklepów specjalizujących się w akcesoriach kuchennych.

- Wśród materiałów z których wykonane są pojemniki na przyprawy suche dominują wspomniane już szkło, porcelana, ceramika, ale też stal nierdzewna oraz materiał o nazwie ABS (rodzaj specjalistycznego tworzywa sztucznego).
- Jeśli chodzi o rodzaje przykryć, znajdziemy m.in. pokrywki z uszczelkami (jak na weki), zakrętki typu twist, zamknięcia „wciskane” (np. z korka).
- Inną ważnym wyróżnieniem są pojemniki na przyprawy kupowane oddzielnie oraz pojemniki sprzedawane w zestawach z półkami na przyprawy, stojakami, organizerami, na tacach itp.
- W kompletach z pojemnikami można też znaleźć młynki do przypraw, tarki, ewentualnie moździerze do ucierania przypraw.
- Wiele pojemników ma już etykiety, do innych są one dołączone, można doklejać.
- Wśród marek można wymienić chociażby takie jak: Chodzież, Lubiana, Ambition, Klausberg, Florina, Tescoma.
- Na oddzielne wspomnienie zasługują z pewnością pojemniki na sól i pieprz. To przyprawy używane bardzo często, wiele osób lubi mieć je pod ręką. Często sprzedawane są w kompletach. Takie rozwiązanie ma sens, nawet jeśli ten komplet różnił się będzie od innych pojemników – chociażby przez sam fakt, że z reguły będą stały tuż pod ręką, w duecie, w innym miejscu niż inne przyprawy. Zamiast gotowych przypraw możemy też wybrać opcję z młynkiem do pieprzu i soli.
- Spora różnorodność panuje też w przypadku pojemników na przyprawy płynne. Mamy tu do dyspozycji m.in. szklane butelki zwykłe, butelki z dozownikami, karafki. Oprócz szkła zastosowanie ma tu również ceramika i porcelana.