Świeżo zmielony pieprz swoim aromatem i walorami smakowymi bije na głowę pieprz kupowany jako mielony. Dlatego warto zaopatrzyć się w młynek do pieprzu. Jeśli dodatkowo lubimy używać nieprzetworzonej soli – możemy dodatkowo zainwestować w młynek do soli. Obydwa urządzenia często występują w duetach.
Młynek do pieprzu – dlaczego warto go kupić?
W przypadku pieprzu czy innych przypraw działają podobne zasady jak w przypadku kawy. Dzięki młynkom do kawy elektrycznym lub młynkom do kawy ręcznym zyskujemy kawę, która jest zdecydowanie lepsza od kaw mielonych. Młynki te również mogą pełnić walory dekoracyjne. Tak samo jest z młynkami do pieprzu czy soli. Za ich zakupem przemawiają nie tylko względy smakowe czy praktyczne, ale również estetyczne.
Rodzaje młynków do pieprzu
- Młynki do pieprzu ręczne
Jednym z ich głównych zalet jest poręczność oraz design. Produkowane są z różnych materiałów – akrylu i innych tworzyw sztucznych, przez szkło, stal oraz klasyczne drewno. Zwłaszcza te niejednokrotnie zachwycają swoich wyglądem, mają niepowtarzalny klimat, budzą sentyment. Dzięki nim możemy również dokładnie kontrolować ilość zmielonej przyprawy. Wolne mielenie pozwala zachować pełnię smaku i aromatu mielonych przypraw. Minusem w tym przypadku jest brak możliwości regulowania grubości mielenia. - Młynki do pieprzu elektryczne
Po stronie tego typu młynków stoi szybkość, precyzja oraz brak wysiłku z naszej strony. Wystarczy nacisnąć guzik, bo najczęściej działają na baterie. Mają też opcję regulowania grubości mielenia ziaren. Z oczywistych względów nie mogą mieć takiego retro klimatu jak w przypadku młynków ręcznych, bez problemu można jednak kupić egzemplarze, które na pewno trafią w gusta wielu osób i będą ozdobą kuchni. Najczęściej wykonane są z tworzyw sztucznych i stali nierdzewnej.
Elektryczne młynki do pieprzu mogą mieć mechanizm mielenia żarnowy albo udarowy. Młynki udarowe mają noże „siekające” przyprawy na kawałki. Młynki do pieprzu żarnowe mają mechanizm polegający na ścieraniu ziarenek między poruszającymi się względem siebie częściami. - Rodzajem młynków elektrycznych są młynki do pieprzu grawitacyjne. Należy je obrócić o 180 stopni, by uruchomiły się automatycznie. Po ustawieniu takiego młynka w odpowiedniej pozycji sam zaczynie mielenie. Gdy powrócimy do pozycji wyjściowej, proces ten się zakończy.
Materiały, z których wykonane są młynki do pieprzu
Akryl i inne tworzywa sztuczne, żeliwo, bambus, stal nierdzewna, szkło, drewno – te materiały najczęściej występują na obudowach młynków. Mają one wpływ zarówno na ich właściwości użytkowe, jak i wygląd.
- Młynki drewniane to przeważnie młynki ręczne. Wybierając je należy zwrócić uwagę, czy drewno zostało odpowiednio zaimpregnowane. Tylko takie jest odporne na wilgoć i bezpieczne w kontakcie z żywnością.
- Młynki akrylowe są najczęściej przezroczyste, dzięki czemu możemy kontrolować ilość zmielonych ziaren. Ich zaletą jest lekkość oraz łatwość utrzymania w czystości.
- Młynki ze stali nierdzewnej – są odporne na uszkodzenia, zarysowania, wilgoć. Mogą wyglądać naprawdę stylowo. Łatwo jest je utrzymać w czystości. Mogą zawierać elementy akrylu lub innych tworzyw sztucznych. Tego typu modele występują zarówno wśród młynków ręcznych, jak i elektrycznych.
- Młynki plastikowe – ich wygląd i cechy użytkowe nie różnią się zbytnio od młynków do pieprzu z akrylu. Występują w wielu odmianach i kolorach. Są wygodne, lekkie, średnio odporne na uszkodzenia.
- Młynki szklane – ten rodzaj młynków do pieprzu występuje wśród młynków ręcznych. Nie są one jednak w całości wykonane ze szkła. Szklany jest jedynie dolny zbiornik na przyprawy, a górna część z mechanizmem mielącym wykonana jest ze stali nierdzewnej, drewna lub tworzywa sztucznego. Takie młynki są higieniczne (szkło świetnie nadaje się bowiem do kontaktu z żywnością), można kontrolować ilość zmielonego ziarna, bywają też bardzo stylowe.
- Młynki żeliwne – odporne na uszkodzenia, zarysowania, upływ czasu. Nic w tym dziwnego, w końcu żeliwo uważane jest za materiał długowieczny. Za ich największą wadę można uznać ciężar.
Design młynków do pieprzu i soli
Wspomnieliśmy, że młynki do pieprzu często występują w komplecie z młynkami do soli. Zazwyczaj wtedy są to młynki lekkie, poręczne, przystosowane do szybkiego i częstego użycia. Młynki do pieprzu (czy też szerzej – młynki do przypraw), często występują w kompletach w pojemnikami na przyprawy. Jeśli kupujemy je oddzielnie, można dopasować ich styl do stylu pojemników czy ogólnie – półek na przyprawy. W ten sposób w pełni wykorzystamy ich potencjał dekoracyjny.
Jeśli chodzi o wygląd młynków, wybór jest przeogromny. Wysokie i smukłe, bardziej pękate, tradycyjne, o nowoczesnych kształtach – to tylko kilka przykładów. Tego typu młynków warto poszukać zwłaszcza w specjalistycznych sklepach. Jeśli kupimy porządny egzemplarz, zostanie z nami na lata – a może nawet na pokolenia.
Na koniec warto też wspomnieć o młynkach do pieprzu i soli podwójnych i pojedynczych. Chodzi o to, że niektóre egzemplarze są jednocześnie młynkami do soli (po jednej stronie), i do pieprzu (po drugiej). Wtedy mówimy o młynkach podwójnych. Młynki pojedyncze to klasyczne wersje tego sprzętu.
Popularne marki młynków do pieprzu i soli: Peguot, Zassenhaus, Bisetti, Florina, Kela, Tescoma, Kuchenprofi, Wesco i wiele innych.