Goździki to jedna z najzdrowszych przypraw w naszej kuchni. Ma wiele zastosowań kulinarnych oraz leczniczych. Jej cena jest niewygórowana, dlatego warto eksperymentować z nimi w kuchni oraz przetestować ich wpływ na nasz organizm.
Czym są goździki?
Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – drzewa zaliczanego do mirtowatych, rosnącego dziko w Indonezji, a obecnie uprawianego głównie w Tanzanii. Goździkowiec korzenny (jego mniej znana nazwa to czapetka pachnąca – Syzygium aromaticum) rośnie na wysokość ok. 10 m, zaś jego liście przypominają nieco wawrzyn. Są są jednak jaśniejsze i mają brunatne plamki.
Właściwości prozdrowotne goździków, podobnie jak innych przypraw, np. imbiru, hyzopu, jałowca, cynamonu, kurkumy czy gałki muszkatołowej znane są już od lat. W przypadku goździków, pierwszym krajem, w którym zaczęto je stosować, były Chiny. Stamtąd dotarły do Europy.
Właściwości prozdrowotne goździków
Do celów leczniczych można używać naparów z goździków, past wykonanych z tej przyprawy, sprawdza się również jej żucie. Prozdrowotne właściwości ma także olejek eteryczny z goździkowca (roślina ta jest bardzo bogata w substancje lotne). Na co w takim razie mogą pomóc goździki:

- ból zęba – do tego celu można użyć pasty z goździków połączonych z olejkiem cynamonowym; można także je żuć;
- nieświeży zapach z ust będący np. efektem infekcji – goździki mają działanie antybakteryjne i antywirusowe;
- bóle gardła, krtani, infekcje, objawy przeziębienia (goździki można dodać np. do herbaty lub do naparu na bazie soku z malin czy porzeczek – najlepiej, jeśli ten ostatni przygotuje się w formie grzańca);
- problemy z układem pokarmowym – goździki zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają ilość gazów, łagodzą mdłości, poprawiają perystaltykę jelit;
- eugenol zawarty w goździkach ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, w związku z tym działa pozytywnie m.in. w przypadku osób mających problemu ze stawami;
- goździki zawierają mnóstwo przeciwutleniczy, dzięki czemu m.in., obniżają poziom cholesterolu oraz poprawiają elastyczność tętnic;
- działają pozytywnie na prawidłową regulację poziomu cukru we krwi.
Wiele prozdrowotnych, a nawet leczniczych właściwości goździków znalazło potwierdzenie w badaniach naukowych. Wprawdzie nie były to badania prowadzone na szeroką skalę, stanowią one jednak dosyć wiarygodne źródło.
Goździki jako przyprawa
Omawiając właściwości goździków nie sposób nie wspomnieć o tym, że są one znakomitą przyprawą. Mają słodki, gorzkawy i lekko pikantny smak oraz korzenny aromat. Jeśli nie macie ich jeszcze na swojej półce na przyprawy – warto ten brak uzupełnić. W sklepach można kupić zarówno goździki całe, jak i goździki mielone.
W jaki sposób można używać goździków w kuchni?

- mielone goździki są składnikiem gotowych przypraw do piernika oraz gotowych przypraw do grzańców na bazie alkoholi; goździki można oczywiście wykorzystywać do samodzielnego przyprawiania pierniczków, jak również do grzańców;
- goździki znakomicie nadają się do marynowania mięs (dziczyzny, wieprzowiny, baraniny) oraz ryb (a dokładnie śledzi);
- podkreślają smak deserów; można dodawać je do kompotów owocowych;
- można dodawać je do dań z grzybów leśnych i mięsnych farszy.
Olejek goździkowy
Olejek goździkowy jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych sprzedawanych w Polsce. Świetnie nadaje się on do kąpieli aromaterapeutycznych, inhalacji i masaży. Z powodzeniem można stosować w kominkach i dyfuzorach zapachowych. W tej formie może np. odstraszać owady (to właściwość pomocna zwłaszcza latem).