Czy w dobie robotów kuchennych, Thermomixów i mikserów planetarnych jest jeszcze sens kupować zwykły mikser ręczny? Odpowiedź na to pytanie zależy od kilku czynników.
Mikser kuchenny ręczny jest w naszych kuchniach już od lat. W czasach, w których mało komu śniło się o zaawansowanych robotach, nasze mamy i babcie cieszyły się, kiedy zamieniły zwykłą ręczną ubijaczkę na mikser – było to dla nich duże ułatwienie. Teraz, gdy na rynku pojawiło się wiele robotów kuchennych, mikserów planetarnych (ze słynnym KitchenAid na czele), mogłoby się wydawać, że urządzenia te odejdą do lamusa. Czy tak będzie? Trudno przewidzieć przyszłość. Istnieje jednak całkiem sporo argumentów, które przemawiają za tym, by się w zwykły mikser zaopatrzyć.
Rodzaje mikserów kuchennych ręcznych
Do tego kategorii zalicza się najczęściej dwa rodzaje mikserów:
- miksery ręczne, bez misy i stojaka;
- miksery z misą.
Miksery ręczne to klasyczna, najstarsza wersja tego urządzenia. Jego podstawowe wyposażenie to dwa rodzaje końcówek: do ubijania oraz do mieszania. Niektóre egzemplarze mają dodatkowo końcówkę do blendowania oraz miejsce na jej zamontowanie. Z reguły producenci dodają wtedy również plastikowy pojemnik (kielich) do blendowania. Do jego zalet należy poręczność, atrakcyjna cena, fakt, ze zajmuje mało miejsca; używając go cały czas musimy go trzymać w rękach. Wiele mikserów tego typu ma też stosunkowo małą moc.
Do mikserów z misą w wersji podstawowej z reguły dodawane są te same końcówki. Podstawowa różnica to stojak z misą na którym możemy umieścić mikser. Podczas pracy miksera misa się obraca, dzięki czemu my mamy wolne ręce i możemy w tym czasie robić coś innego. Do tego sprzętu również często producenci dodają nasadkę blendującą, kielich, czasem dodatkową misę itp. Do zalet tego urządzenia, oprócz kwestii oczywistej – wolnych rąk podczas pracy, dodać należy fakt, że tego typu miksera możemy również używać jak klasycznego miksera ręcznego (zdejmuje się go ze stojaka). Często mają one większą moc niż zwykłe miksery ręczne oraz więcej dodatków. Mogą pochwalić się też stosunkowo niską ceną.
Wadą mikserów z misą może być… sama misa. Jej wielkość może nie pozawalać na zmiksowanie czy wymieszanie dużej ilości składników. Nie da się też ukryć, że zajmuje on znacznie więcej miejsca niż zwykły mikser ręczny.
Mikser kuchenny ręczny vs mikser planetarny vs robot kuchenny
Granice między tymi urządzeniami nie są ostre, a i same ich nazwy bywają używane w dosyć dowolny sposób – zarówno przez producentów, jak i sprzedawców i klientów. Istnieje jednak przynajmniej jeden ważny parametr, który sprawia, że nie da się między nimi postawić znaku równości – mamy tu na myśli głównie różnice między mikserem ręcznym a mikserem planetarnym.
Teoretycznie mikser z misą mocno przypomina mikser planetarny. W jednym i drugim przypadku mamy końcówki, misę i stojak na którym umieszczone jest urządzenia. Podstawowa różnica tkwi w:
– liczbie końcówek (mikser planetarny w podstawowej wersji ma ich cztery – do mieszania, ubijania, mieszania i „zgarniania” masy z brzegów miski oraz hak do wyrabiania ciasta – drożdżowego, chlebowego, na makaron, na pierogi itp.,
– sposobie, w jaki obracają się mieszadła; w przypadku miksera planetarnego ruch ten odbywa się w trzy strony (nazwa „planetarny” to nawiązanie do analogii z ruchem planet wokół ziemi); celem konstruktorów było, by ruch ten w maksymalny sposób naśladował ruch ludzkiej ręki wyrabiającej ciasto).
To właśnie te dwie kwestie różnią jeden typ urządzeń od drugiego. Dodatkowo mikserom planetarnym czasem bliżej do robotów kuchennych – tu różnica rzeczywiście się zaciera. Mikser (na czele z KitchenAid) może zostać rozbudowany o dodatkowe funkcjonalności (np. nadstawka do mielenia mięsa). Urządzenia sprzedawane jako roboty kuchenne najczęściej te dodatkowe funkcjonalności już mają.
Dużą różnicę między mikserami zwykłymi a planetarnymi widać w cenie. Miksery, nawet te z misą, kosztują od ok. 160 zł do niespełna 700 zł maksymalnie. Przy czym ta górna wartość to raczej wyjątek, który należy do mikserów KitchenAid (one również posiadają haki). Standardowe ceny mikserów z misą oscylują w okolicach 200 zł. Cena miksera planetarnego KitchenAid to ponad 2 tys. zł (ale znowu, jest on w tej kwestii rekordzistą). Roboty kuchenne z funkcją mieszania planetarnego można kupić od ok. 1000 zł w górę.
Na co warto zwrócić uwagę wybierając mikser ręczny?
- Jakość wykonania
- Moc silnika
- Ciężar
- Wielkość misy (w przypadku mikserów z misą)
- Regulacja obrotów
- Sposób wypinania mieszadeł