Zupa, domowe masło orzechowe czy hummus – to tylko kilka przykładów tego, co można zrobić w blenderze kielichowym. Urządzenie to jest chyba jednak najbardziej znane dzięki temu, że przy jego pomocy można zrobić pyszne smoothie i koktajle.
Blender kielichowy czy blender ręczny?
Blender kielichowy oraz blender ręczny to dwa podstawowe warianty tego urządzenia. Różnicę między nimi można porównać do różnicy między mikserem z misą a mikserem kuchennym ręcznym. Używając blendera ręcznego musimy go trzymać w ręce, potrawy blendujemy w oddzielnym naczyniu (najczęściej jest ono dodawane do blendera). W przypadku blendera kielichowego wszystkie produkty wkładamy do naczynia, przykrywamy, włączamy – i gotowe.
Najczęściej blendery kielichowe maja też większą moc silnika oraz więcej ostrzy (istnieją modele z z dwoma, trzema lub czterema ostrzami siekającymi i w pionie, i w poziomie). Wszystko to przekłada się na szybkość rozdrabniania i blendowania pokarmów. Dzięki tym rozwiązaniom uzyskują one idealnie gładką konsystencję.

Oczywiście nie oznacza to, że jeśli porównamy blender kielichowy z blenderem ręcznym, wszystkie punkty wypadną jednoznacznie na plus dla tego pierwszego. Blender ręczny jest zdecydowanie bardziej mobilny, możemy go bez problemu transportować, w kuchni zajmuje mało miejsca, można nim blendować potrawy w tym, samym naczyniu, w którym były przygotowywane (dotyczy to na przykład zup). Wiele modeli ręcznych ma również bardzo mocne silniki, dzięki czemu konsystencja koktajli, smoothie itp. jest naprawdę zadowalająca. Bez wątpienia jednak blendowanie w blenderze kielichowym wymaga mniej zachodu.
Na co zwrócić uwagę kupując blender kielichowy?
- Moc silnika
Wspominaliśmy już o tym ale warto to podkreślić. Im moc jest wyższa, tym sprzęt pracuje bardziej efektywni. To dzięki niej ostrza mogą sobie poradzić z naprawdę twardymi produktami. Znaczenie ma też liczba poziomów. Im jest większa, tym łatwiej dopasować ją do potrzeb konkretnego produktu.
- Prędkość obrotowa ostrzy
Określa ona, ile razy na minutę poruszają się ostrza. Im szybsza prędkość, tym ostrza pracują lepiej.
- Materiał, z którego wykonane są ostrza
Najtrwalsze są te z powłoką tytanową, w sklepach dostępne są również blendery z nożami ze stali szlachetnej.fot. Pexels Liczba ostrzy, ich kształt i sposób zamocowania
Najlepsze efekty osiągniemy dzięki modelom z dwoma, trzema lub czterema ostrzami siekającymi zarówno w pionie, jak i poziomie.
- Materiał, z którego wykonany jest kielich
Zdarzają się zrobiony jest z tworzywa sztucznego, ale zdecydowanie lepsze są kielichy ze szkła hartowanego. Są odporniejsze na zarysowania, łatwiejsze do czyszczenia, odporne na niskie i wysokie temperatury i mniej podatne na zanieczyszczenia niż tworzywo. - Pojemność kielicha
Należy ją dopasować do swoich potrzeb. Optymalne będą kielichy o pojemności 1,5-3 l. Wiele modeli posiada obecnie dodatkowy bidon który można przykręcić w miejsce kielicha (to funkcja blendowania w bidonie). Dzięki temu przygotowaną w ten sposób potrawę (koktajl itp.) można szybko wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Tego typu blendery to typowe blendery do smoothie. Warto też wspomnieć, że niektóre rodzaje blenderów kielichowych mają tylko tego typu kielich (zamiast kielicha jest od razu bidon). Najczęściej mają wtedy słowo „Sport” w nazwie).
Funkcje dodatkowe w blenderze
Jeśli chodzi o drobny sprzęt kuchenny widać wyraźne zacieranie granic między między jego rodzajami. Do mikserów ręcznych dołączane są końcówki przeznaczone do blendowania (razem z kielichami), do blenderów – końcówki w miksowania. Oprócz tego wiele urządzeń posiada dodatkowe nakładki, wymienne ostrza – dzięki temu można za ich pomocą np. siekać warzywa czy gnieść ciasto – upodabniają się w ten sposób do robotów kuchennych. W przypadku blenderów kielichowych, których baza jest jednocześnie płytą grzewczą, możemy mieć dostępną funkcję gotowania.
Zdarza się także dodatkowy tryb pulsacyjny, naprzemiennie przyspieszający i zwalniający pracę urządzenia. To przydaje się przy bardzo twardych produktach. Ciekawą funkcją w blenderach kielichowych jest również możliwość blendowania próżniowego. Polega ono na tym, że z pojemnika blendera próżniowego wysysane jest powietrze. Dzięki temu blendowane w nim produkty długo zachowują świeżość.