Mikser planetarny to coś więcej niż zwykły mikser. Jego nowatorski sposób prowadzenia mieszadeł znacznie ułatwia prace kuchenne. Niektóre część egzemplarzy to prawdziwe wielofunkcyjne roboty.
Co to jest mikser planetarny?
Podstawowe funkcje mikserów planetarnych (nazywane też robotami planetarnymi) to ucieranie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie, a także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi ręcznymi, a nawet mikserami z misą.
W niektórych przypadkach oprócz możliwości ubijania, ucierania, mieszania czy wyrabiania mają tak wiele dodatkowych funkcji, że stają się prawdziwymi, mulitizadaniowymi robotami kuchennymi. Nazwy te zresztą funkcjonują wymiennie, można nawet zaryzykować, że określenie robot kuchenny (ewentualnie robot kuchenny planetarny) jest popularniejsze – zwłaszcza jeśli przyjrzymy się temu, jak urządzenia te nazywają popularne sklepy ze sprzętem AGD.
Czym różni się robot planetarny od robota kuchennego?
Warto jednak przyjrzeć się, jakiego typu funkcjonalności mają produkty sprzedawane pod tą nazwą w popularnych sklepach ze sprzętem AGD. Okaże się wtedy, że z grubsza można je podzielić na dwie grupy. Do pierwszej zaliczymy miksery/roboty planetarne (ich główne funkcje związane są z przygotowywaniem różnego typu produktów mącznych – oczywiście w dużym uproszczeniu).
W grupie drugiej znajdą się urządzenia, które są de facto są mikserami planetarnymi, ale jeszcze lepiej pasuje do nich określenie robot kuchenny. Mają bowiem mnóstwo dodatkowych funkcji: mogą być maszynką do mielenia mięsa, blenderem, krajalnicą do warzyw, tarką, kruszarką do lodu itp. W tym tekście więcej miejsca przeznaczymy na opis mikserów planetarnych. Robotom kuchennym poświeciliśmy oddzielny materiał (…….). Zapraszamy do zapoznania się z nim.
Mikser planetarny – najważniejsze informacje
Miksery planetarne różnią się od zwykłych mikserów z misą czy mikserów ręcznych nie tylko możliwościami, ale również tym, że są szybsze i bardziej wydajne. Wynika to m.in. ze wspomnianego już, nowatorskiego sposobu prowadzenia mieszadeł. Obracają się one wokół własnej osi i dodatkowo przesuwają się wzdłuż krawędzi misy ruchem spiralnym. To właśnie ten ruch, nawiązujący do ruchu planet względem ziemi miał wpływ na nadanie urządzeniu określenia „planetarny”. Rozwiązanie to wymyślił inżynier jednej z czołowych amerykańskich firm produkujących sprzęt AGD. Miało ono imitować ruch ludzkich rąk podczas zagniatania ciasta. Szybko okazało się, że pomysł ten doskonale sprawdza się w kuchni. W ten sposób powstała marka amerykańskich robotów planetarnych KitchenAid, które do dziś cieszą się ogromną popularnością i uznaniem na całym świecie. Stały się również bardzo znane w Polsce. Z czasem pod brandem KitchenAid zaczęto produkować również inny sprzęt kuchenny.
Na co zwrócić uwagę kupując mikser planetarny
Nie będziemy rozważać w tym miejscu egzemplarzy, które mają bardzo dużo funkcji dodatkowych (wtedy bowiem należałoby spojrzeć głównie na to, jakie one są – zwłaszcza, jeśli mamy pod tym względem ściśle określone preferencje). Zakładamy, że kupujemy urządzenie, którego funkcjonalności koncentrują się na tradycyjnych możliwościach mikserów planetarnych. Porównując między sobą tego typu egzemplarze warto zwrócić uwagę na:
- cenę,
- markę (ten element jest związany mocno z marką – wspomniane już miksery planetarne KitchenAid są droższe od konkurencji, cieszą się jednak sławą urządzeń „nie do zdarcia”),
- moc (ma wpływ na to, jak szybko i wydajnie będzie pracował robot; warto mieć jednak świadomość, że są to urządzenia energochłonne),
- regulowana prędkość obrotów oraz tryb pulsacyjny,
- wielkość misy,
- możliwość mycia w zmywarce ruchomych elementów,
- waga urządzenia oraz dodatkowe zabezpieczenia (np. gumowe nóżki) zapewniające mu stabilność podczas pracy,
- wygląd (jest istotny, ponieważ tego typu urządzenia niejednokrotnie przechowujemy w kuchni na blacie, znajdują się więc cały czas na widoku; dobrze byłoby, jeśli stanowiłyby ozdobę naszej kuchni).