KitchenAid
fot. Pexels

KitchenAid to amerykańska marka AGD. Jej najbardziej znanym produktem są miksery planetarne. Jeśli można mówić o kultowym sprzęcie kuchennym, określenie to z pewnością do nich pasuje.

Skąd się wzięła marka KitchenAid?

Historia KitchenAid sięga lat 80. XIX w. Wtedy to Amerykanka Josephine Cochrane opatentowała wynalazek, który z czasem przekształcił się w dzisiejsze zmywarki. Pierwsze modele kosztowały od 700 do 1000 dolarów i trafiły do hoteli. Chcąc je spopularyzować, Cochrane zbudowała wersję do użytku domowego, którą sprzedawano po 350 dolarów.

Kolejnym krokiem w rozwoju KitchenAid był wynalazek Herberta Johnsona, inżyniera z Ohio. Był to pierwszy elektryczny mikser dla gospodarstw domowych. Jak informuje marka na swojej stronie internetowej, nazwa „KitchenAid” to efekt słów żony jednego z prezesów firmy. Podczas testowania miksera miała ona stwierdzić: „Bez względu na to, jak to nazwiecie, to najlepsza pomoc kuchenna (ang. „kitchen aid”), jaką miałam”.

Już w latach 20. i 30. XX w. mikser cieszył się dużą popularnością wśród Amerykanów. Swój niepowtarzalny design zyskał jednak dopiero pod koniec lat 30., kiedy to marka zaprosiła do współpracy Egmonta Arensa, redaktora periodyku Creative Arts oraz Vanity Fair, jednego z najbardziej renomowanych czasopism świata. Odpowiada on za charakterystyczne kształty mikserów KitchenAid, z których słyną do dziś. Wszystkie jego modele mają gładką, jednokolorową obudowę o zaokrąglonych formach, różniącą się jedynie szczegółami.

KitchenAid
fot. Pixabay

Początkowo dostępne były jedynie w białym kolorze. W 1955 r. marka zdecydowała się na wypuszczenie na rynek czterech kolejnych wersji kolorystycznych. Z czasem zaczęły pojawiać się następne. W efekcie charakterystyczne, nasycone barwy urządzeń stały się jeszcze jednym znakiem rozpoznawczym KitchenAid.

Na czym polega działanie mikserów planetarnych?

Nie w samym jednak wyglądzie tkwi przyczyna popularności KitchenAid. Miksery planetarne będące flagowym produktem tej amerykańskiej marki różnią się od zwykłych mikserów kuchennych ręcznych nowatorskim sposobem prowadzenia mieszadeł. Obracają się one wokół własnej osi i dodatkowo przesuwają się wzdłuż krawędzi misy ruchem spiralnym. To właśnie ten ruch, nawiązujący do ruchu planet względem ziemi miał wpływ na nadanie urządzeniu określenia „planetarny”. Imitują w ten sposób ruch ludzkiej ręki podczas wyrabiania ciasta (którym zresztą były inspirowane). Dzięki temu nadają się one nie tylko do bicia piany, ubijania jajek czy mieszania lekkich ciast, ale również wyrabiania ciężkich ciast drożdżowych – takich jak na przykład ciasto na chleb. Dziś istnieje możliwość rozbudowywania ich o wiele dodatkowych funkcji – mielenia, siekania, rozdrabniania, ważenia itp. Z tego powodu miksery planetarne KitchenAid klasyfikuje się też najczęściej jako roboty kuchenne.

KitchenAid
Fot. Pixabay

Warto też dodać, że KitchenAid cieszy się także famą urządzeń niezawodnych i skutecznych. Dodatkowe komponenty pasują do wszystkich egzemplarzy, niezależnie od serii i roku produkcji.

KitchenAid – innowacyjność, skuteczność, marketing

Oprócz fantastycznego designu, innowacyjności i skuteczności, na sukces KitchenAid bez wątpienia wpływ miał również skuteczny marketing. Prawdziwy boom na te urządzenia nastąpił w latach 80. Marka poszerzyła wtedy wachlarz produktów oraz rozpoczęła współpracę z sieciami handlowymi. W USA na szeroką skalę wykorzystano również ogromny wpływ telewizji. Z jej robotów w swoich programach kulinarnych korzystały m.in. Julia Child i Martha Stewart – czyli twórczynie legendarnych programów kulinarnych i lifestylowych.

KitchenAid w Polsce

Popularność robotów planetarnych i innych urządzeń KitchenAid rośnie również w Polsce. Z pewnością czynnikiem który może nas zachęcać jest ich bardzo dobra opinia. Nie są to jednak tanie sprzęty – za ich podstawowe wersje trzeba zapłacić ponad 2 tys. zł. Na naszym rynku konkurują również z tańszymi robotami kuchennymi, ewentualnie z robotami, które są droższe, ale na „dzień dobry” mają też zdecydowanie więcej funkcji, bez konieczności dokupowania dodatkowych nakładek). Do tej drugiej grupy można też zaliczyć Thermomix, czyli urządzenie, które nie tylko miksuje, blenduje, mieli czy rozdrabnia – ale ma również kilka funkcji gotowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here