Babkę piaskową robi się z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, czyli „piaskowego”. Co ciekawe, można ją przygotowywać metodą „na zimno” lub „na ciepło”. Babka może być jasna lub ciemna. Często przygotowuje się też babki dwukolorowe, tzw. marmurkowe. Wówczas dodajemy do niej kakao oraz mleko lub jogurt. Babki mogą być też modyfikowane na wiele sposobów. Odkryj cytrynową babkę bezglutenową, babkę z jabłkami i karmelową glazurą oraz babkę kokosową z lukrem cytrynowym!
Zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne babki nie wymagają dużo czasu ani doświadczenia w pieczeniu. W niektórych przepisach wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, a ciasto włożyć do piekarnika.
Co ciekawe, babkę możemy przygotować w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Przykładem ciasta bez glutenu jest bezglutenowa babka cytrynowa. Lekka, wilgotna, delikatna, o świeżym aromacie cytryn świetnie sprawdza się jako dodatek do popołudniowej kawy.
Do jej przygotowania potrzebne są m.in. mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, a także ulubiony napój roślinny, np. sojowy, migdałowy lub ryżowy. Można także wykorzystać do niej mleko bez laktozy.
Innym pomysłem na przepyszny deser jest babka z jabłkami i karmelową glazurą. Smak jabłek dodatkowo podkreślony jest imbirem i cynamonem. Słodyczy dodaje zaś całości przepyszny sos karmelowy. Babka idealnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Jest też idealna dla miłośników słodkości.
Z kolei fani lekko kwaskowatych smaków z pewnością będą zachwyceni babką kokosową z lukrem cytrynowym. Jest niezwykle delikatna, lekka i miękka, a kokos idealnie komponuje się z lukrem.
Do jej przygotowania potrzebujemy takich podstawowych składników jak masło, mąka, jajka, woda, cukier, soda oczyszczona, sól i maślanka. Dodatkowo potrzebujemy wiórków kokosowych, likieru kokosowego i pasty waniliowej.
Dla dorosłych idealnym pomysłem będzie babka z czerwonym winem. Czerwone wytrawne wino dodajemy wówczas nie tylko do ciasta, ale także do polewy. Co więcej, do ciasta wykorzystujemy również kakao i gorzką czekoladę dzięki czemu smak babki jest jeszcze bardziej wyjątkowy!
Warto pamiętać, że do babek można także dodawać np. mak z konfiturą pomarańczową oraz dynię z matchą. Pierwsza z nich ma wyrazisty smak dzięki pomarańczy. Druga zaskakuje wyglądem. Ciasto w kolorze zielono-pomarańczowym zaintryguje z pewnością niejedną osobę!
Ci, którzy wolą tradycyjne smaki mogą z łatwością upiec tradycyjną babkę piaskową. Babka, oprócz jajek, masła, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ma też w swoim składzie cukier z wanilią, który nadaje jej niezwykłego aromatu. Na koniec warto posypać ją cukrem pudrem.
Szukasz przepisu na babkę? Wiele pomysłów na tradycyjne babki i te nietuzinkowe znajdziesz na stronie wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane.