W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość spożywanej żywności. Wybierając mięso z kurczaka warto postawić na produkt z wolnego wybiegu, który nie jest smaczny, ale również i niezwykle zdrowy. W poniższym artykule przyglądamy się zaletom, jakie niesie ze sobą wybór kurczaka z certyfikatem.
Zdrowie i dobrostan zwierząt
Kurczak z wolnego wybiegu to nie tylko lepszy wybór dla konsumentów, ale także dla samych zwierząt. W przeciwieństwie do kurczaków hodowanych w klatkach, które mają ograniczoną przestrzeń do życia, kurczaki z wolnego wybiegu mają możliwość swobodnego poruszania się po dużym terenie. Ponadto mają dostęp do czystej wody, świeżego powietrza, naturalnego światła i zdrowej karmy, w której na próżno szukać szkodliwych składników, takich jak hormony czy antybiotyki. Dzięki takim warunkom zwierzęta są zdrowe, co ma pozytywny wpływ na jakość mięsa. Kurczak z certyfikatem oznacza, że ptak pochodzi z hodowli spełniającej normy dobrostanu zwierząt i że był traktowany z należytym szacunkiem. Warto więc zastanowić się nad wyborem ekologicznych produktów, ponieważ mają one duży wpływ na życie zwierząt hodowlanych.
Lepsza jakość mięsa
Mięso z kurczaka z wolnego wybiegu ma przede wszystkim lepszy smak i teksturę w porównaniu do mięsa z hodowli przemysłowych. Dzieję się tak, ponieważ zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają dostęp do naturalnego pokarmu, natury i mają zapewniony ruch. Kurczak bez hormonów i antybiotyków jest hodowany w całkowicie naturalny sposób, dzięki czemu mięso ma większą zawartość składników odżywczych, w tym również kwasów tłuszczowych. Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 sprawia, że mięso jest nie tylko smaczne, ale również i ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie.
Kurczak bez antybiotyków
Jak wykazały liczne badania, zwierzęta karmione antybiotykami stanowią zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Kurczak bez antybiotyków to produkt, który gwarantuje konsumentom, że nie znajdą oni na swoim talerzu żadnych szkodliwych substancji, które wcześniej podawano zwierzęciu. Wybierając kurczaka z wolnego wybiegu zmniejsza się ryzyko występowania odporności bakterii na antybiotyki, co jest obecnie dużym problemem w medycynie. Kupując kurczaka z certyfikatem można mieć pewność, że żywność, którą się spożywa, nie zawiera szkodliwych substancji.
Ekologiczny wybór
Kupując kurczaka z wolnego wybiegu wspiera się również bardziej zrównoważony system produkcji żywności. Tego typu hodowla jest oparta na organicznych metodach, które ograniczają negatywny wpływ na środowisko naturalne. Produkcja kurczaka z wolnego wybiegu oznacza również mniejsze zużycie paszy oraz bardziej świadome zarządzanie zasobami. W ten sposób można zadbać nie tylko o zdrowie, ale również i stan planety.
Świadomy wybór
Zakup kurczaka z wolnego wybiegu to również decyzja, która ma związek ze stylem życia i wyborami, które podejmuje się na co dzień. Wybierając produkty z certyfikatami, informuje się producentów o tym, że zależy nam na zdrowiu własnym oraz naszej rodziny, zrównoważonym rozwoju, a także i dobrostanie zwierząt. W ten sposób wspiera się także lokalnych producentów i takie miejsca jak sklep ze zdrową żywnością ekologiczną Organic Market.