Sałatka z kukurydzą Bonduelle, kindziukiem i serem korycińskim

IMG_9639

  • 1 sałata rzymska lub 1 opakowanie szpinaku (ja mieszam jedno z drugim, ponieważ uwielbiam kruchość sałaty i doceniam właściwości szpinaku)
  • 1 papryka czerwona
  • 6 plastrów kindziuka (może być szynka parmeńska)
  • 10 dag sera korycińskiego
  • 1 puszka kukurydzy Bonduelle

sos:

  • 2 łyżki miodu z owoców leśnych
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

 

DSC03631

 

  1. Kindziuk prażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 10 minut (nie chciałam go smażyć, a zależało mi na kruchości).
  2. Sałatę i szpinak myjemy i układamy na talerzu.
  3. Paprykę myjemy, i drobno kroimy na paseczki. Układamy na talerzu.
  4. Ser koryciński kroimy na drobne kawałki i dodajemy do sałatki.
  5. Kukurydzą Bonduelle oprószamy sałatkę.
  6. W tym czasie dobrze mieszamy wszystkie składniki sosu.
  7. Na górę sałatki układamy uprażonego kindziuka. Możemy go podzielić na mniejsze kawałeczki.
  8. Całość polewamy słodko-kwaśnym sosem, który doskonale komponuje się z serem, kindziukiem i warzywami.

Ten przepis bierze udział w konkursie W parze z sałatką, firmy Bonduelle. Niemniej używam kukurydzy tej firmy, ponieważ jest bez GMO i bez cukru w składzie zalewy. Nie znalazłam innej takiej w markecie „z ptaszkiem”. Poza tym, jest po prostu smaczna, a o tym możecie przekonać się sami. :)

Więcej inspiracji na sałatki na www.warzywneinspiracje.pl


W parze z sałatką

Nie jest to stricte tradycyjny przepis, ale składa się z „podlaskich” smakołyków, dlatego zdecydowałam się też dołączyć go do mojej akcji
„Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów…”

Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów


Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.