Ciasto Nalusi – z kremem i truskawkami

 

Pierwsze ciasto, które moja ukochana siostra tak polubiła, że gotowa jest sama je sobie zrobić!

ciasto_z_kremem_nalusi

kruchy spód:

50 g ksylitolu

100 g masła

20 g wiórków kokosowych

150 g mąki

  1. Składniki ugniatamy w misce, aż do wyrobienia ciasta.
  2. Cisto wygniatamy w blaszce (ok. 25 cm średnica) i zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut (termoobieg) albo aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Upieczony spód wyjmujemy i studzimy, dopiero gdy jest wystudzony kładziemy masę kremową!

masa kremowa

250 g mascarpone

1/2 łyżeczki wanilii w proszku

3-4 łyżki ksylitolu – można więcej, ale ja nie chciałam go robić zbyt słodkiego

śmietanki 36% (mlekowita)

  1. Składniki łączymy i ubijamy mikserem aż do zgęstnienia. Uwaga! Nie można ich ubijać zbyt długo, żeby śmietana się nie zważyła.
  2. Masę wykładamy na spód i chłodzimy w lodówce, aż stężeje.

1 opakowanie galaretki

ulubione owoce miękkie (truskawki, maliny, jagody, borówki)

  1. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu. Gdy stężeje nieco, zrobi się gęsta, ale nie ostatecznie stężała – wykładamy ją na masę.
  2. Owoce umieszczamy w dowolnym miejscu na galaretce, zanurzając je oczywiście, ponieważ wówczas ciasto dłużej postoi w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.