Śledź z grzybami, marchwią i cebulą na bulionie grzybowym

sledz

6 filetów śledziowych małosolnych,

1/2 litra mleka,

4 marchewki,

4 cebule,

5 dkg suszonych grzybów,

2 łyżki oleju (ja używam kokosowego),

sól i pieprz,

sok z 1 cytryny,

 

  1. Śledzie moczymy w wodzie przez noc. Następnego dnia wodę wymieniamy na mleko i moczymy w nim śledzie przynajmniej 30 minut. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy. Zwijamy w rolmopsy, spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu.
  2. Grzyby także moczymy w wodzie, przynajmniej przez 30 minut.

sledz3

3. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły i kroimy w cienkie plasterki. Wywar zachowujemy.
4. Marchewki, obrane i umyte, tarkujemy.
5. Cebulę szatkujemy w cienkie plasterki.
6. Grzyby, marchew i cebule prażymy w woku przez ok. 15 minut, podlewamy wywarem z grzybów, dodajemy sól oraz pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Studzimy.
7. Ciepłymi warzywami przykrywamy śledzie. Studzimy, schładzamy przez minimum 2 godziny.

sledz2

One thought on “Śledź z grzybami, marchwią i cebulą na bulionie grzybowym

  • Lipiec 7, 2016 at 7:54 am
    Permalink

    Smaczna uczta się zapowiada… od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie przyjemności, które na pewno są zdrowsze od tłustych ciast. Tymczasem skupie się na tej cebulce, która wygląda tutaj bardzo apetycznie. Lecz oprócz smaku – tutaj oczywiście doskonale przyrządzona, posiada ona właściwości lecznicze i uwaga…przeciwrakotwórcze! Polecam przeczytać tym, którzy do tej pory gardzili cebulą: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/produkty-chroniace-przed-rozwojem-nowotworu :p

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.