Sałatka śledziowa z młodym koperkiem

salatka sledziowa z mlodym koperkiem

 

0,3 kg śledzi,

1 mała cebulka,

2-3 ogórki kiszone,

3 jajka,

2 jabłka gloster,

2 ziemniaki,

1 pęczek koperku,

sos:

4 łyżki oliwy z oliwek,

4 łyżki octu różanego,

3 łyżki musztardy,

1 łyżeczka ksylitolu,

1/4 łyżeczki pieprzu,

2 łyżeczki miodu,

 

  1. Śledzie moczymy przez noc w wodzie.
  2. Jajka gotujemy na twardo.
  3. Ziemniaki gotujemy z oczyszczonej skórce.
  4. Śledzie kroimy na małe kawałki.
  5. Cebulkę szatkujemy.
  6. Ogórki, jajka, jabłka i ziemniaki kroimy w kostkę.
  7. Koperek szatkujemy.
  8. Składniki sosu łączymy i mieszamy.
  9. Śledzie, cebulkę, ogórki, jajka, jabłka, ziemniaki i koperek łączymy w salaterce i polewamy sosem.
  10. Podajemy schłodzone.

 

Przepis ten dotarł na Podlasie razem z Łotyszami. Jest to śledziowa wersja bardzo popularnej sałatki warzywnej.

Sałatka może też stanowić jedno z dań zimnego bufetu.

One thought on “Sałatka śledziowa z młodym koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.