Łosoś w sosie meksykańsko-majonezowym

łosoś w sosie eksykansko-majonezowymwww

  • 0,1 l     oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 0,5 kg  filetu z łososia

 

sos meksykański

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1  drobno posiekana cebulka czerwona
  • 1 mały seler, pokrojony w drobną kostkę
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 mała papryczka chili pokrojona drobno
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz i sól do smaku

 

sos majonezowy

  • 1½ łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

 

  1. Łososia układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym
  2. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, rozmaryn łączymy, polewamy nią łososia i odstawiamy do lodówki
  3. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem i pieczemy łososia 5 minut
  4. Olej rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy cebulkę, seler, pomidory pelati, papryczkę chili, kminek, sól i pieprz. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut
  5. Przygotowanym sosem polewamy łososia w piekarniku i pieczemy nadal przez 30 minut
  6. Szalotkę, sok z cytryny, majonez, rozmaryn, sól i pieprz łączymy i wstawiamy do lodówki
  7. Upieczonego łososia, podajemy z zimnym sosem majonezowym i jedną z sałatek lub surówek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.