Ryba po grecku w panierce z pestek słonecznika

ryba po grecku2

  • 1 kg filetów z dorsza lub mintaja
  • pestki ze słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1/2 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 łyżki ketchupu (uwaga ketchup ekologiczny, bez cukru! albo koncentrat pomidorowy domowy)
  • 3łyżki domowego koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka, sól i pieprz do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pestki ze słonecznika blendujemy.
  2. Rybę przyprawiamy sola i pieprzem, panierujemy w pestkach i smażymy na oleju kokosowym.
  3. Selera, pietruszkę i marchew obieramy, myjemy, tarkujemy na dużych oczkach i gotujemy w garnku (zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa) do miękkości.
  4. Cebule drobno kroimy w krążki i podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy rybę.
  5. Cebulę , ketchup i koncentrat pomidorowy, a także przyprawy dodajemy do duszonych warzyw i gotujemy przez 15 minut.
  6. Rybę podajemy z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.