Karp po żydowsku na zimno

karp po zydowsku na zimno

0,5 kg karpia (ja wzięłam płaty – szybciej i łatwiej),

2 cebule,

1/2 szklanki piwa,

1 garść rodzynek,

5 goździków,

5 ziaren ziela angielskiego,

1 marchew,

1 pietruszka,

1/4 małego selera,

1/2 cytryny,

0,5 litra wody na wywar,

1 łyżeczka, płaska żelatyny lub agaru

sól i pieprz do smaku.

  1. Karpia myjemy, kroimy na kawałki, wyjmujemy ości, skrapiamy (jeden zostawiamy do bulionu).
  2. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, nacieramy rozbitymi w moździerzu goździkami i zielem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Rodzynki moczymy w piwie.
  4. Z jednego zostawionego kawałka karpia, obranych marchwi, pietruszki i selera oraz 1 cebuli gotujemy wywar (można go przyprawić solą i pieprzem).
  5. Na patelni prażymy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli należy dodać karpia i dobrze go usmażyć, często obracając.
  6. Gdy ryba się usmaży dodajemy piwo z rodzynkami oraz wywar, tak by zakryć karpia.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem
  8. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.
  9. Rybę układamy na półmisku.
  10. Do bulionu dodajemy żelatynę/agar, które gotujemy aż do rozpuszczenia i zalewamy półmisek.
  11. Ostudzone danie wstawiamy do lodówki.
Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.


  Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów

Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.