Halibut w szpinaku i pieczarkach

halibut www

  • 1 kg halibuta,
  • 1 łyżka podlaskiej przyprawy do bigosu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • opakowanie mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak 0,5 kg)
  • 1/2 cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 pęczek koperku,
  • olej kokosowy do smażenia,
  1. Halibuta oprószamy przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 30 minut.
  2. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na patelni.
  3. Drobno posiekanego pora dodajemy do pieczarek, gdy się zarumieni, dodajemy szpinak i mieszamy.
  4. Smażymy dalej przez ok. 10-15 minut.
  5. Dodajemy sok z cytryny i koperek, dokładnie mieszamy.
  6. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  7. Halibuta podajemy z pieczarkami i szpinakiem.

 

2 thoughts on “Halibut w szpinaku i pieczarkach

  • Wrzesień 12, 2016 at 11:02 am
    Permalink

    Bardzo lubię i cenię sobie halibuta, ale dlaczego w punkcie 1 jest napisane: „Łososia oprószamy przyprawami”? :p Pomysł fajny, tez uwielbiam dodatek szpinaku do wszelkich ryb, bo tak samo jak i cytryna czy suszone pomidory, świetnie komponuje się z ich smakiem. W dodatku na temat szpinaku przeczytałam ostatnio wiele dobrego. Tak więc na pewno będzie to moja obiadowa inspiracja :)

    Reply
    • Październik 21, 2016 at 3:49 pm
      Permalink

      Ależ jestem roztargniona! Już poprawiam. Dziękuję!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.