Pieczone żeberka w marynacie barbecue

Na dobry początek, po bardzo długiej przerwie, chciałabym zaproponować
pieczone żeberka w marynacie barbecue.

Składniki:

1 pasek żeberek, ok. 1,5 kg

marynata:

4 łyżki miodu z owoców leśnych

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki keczupu bez cukru dla dzieci

1 łyżka octu różanego

2 łyżki oleju słonecznikowego (tłoczonego na zimno)

papryka słodka do smaku

sól do smaku

pieprz do smaku

 

  1. Żeberka dzielimy na części długości ok. 15-20 cm (łatwiej je upiec, z wierzchu będą chrupkie, a w środku soczyste).
  2. Składniki marynaty łączymy, dobrze mieszamy, zalewamy nią mięso.
  3. Mięso marynujemy im dłużej tym lepiej. Ja zwykle przygotowuję wszystko na wieczór i piekę na obiad następnego dnia.
  4. Żeberka pieczemy przez 45 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, z włączonym termoobiegiem.
      Delektując się żeberkami (i nie tylko) zaglądajcie na mego bloga.

    Już niedługo coroczny
    Konkurs na Miss Babeczki
    Każdy ma szanse wypiec sobie cudowne nagrody!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.