Placki ziemniaczane, tak tradycyjny smak tylko u babci

 

placki ziemniaczane 4 www pop

 

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka mąki, najlepiej bezglutenowej z cieciorki albo ryżowej (tylko nie te śmieszne mieszanki dla bezglutenowców!!!) – w tradycyjnym przepisie babcia dodaje mąki pszennej, z lokalnego młyna
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (dużo)

 

(porcja dla 2 osób, jeśli chcemy mieć więcej placków, zwielokrotniamy składniki)

 

 

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy, tarkujemy

UWAGA!! Według babcinego sposobu, tylko ziemniaki tarte ręcznie nadadzą lokalny, tradycyjny smak potrawie

 

placki ziemniaczane www

 

  1. Odlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki, mieszkamy

placki ziemniaczane 1 www

 

placki ziemniaczane 2 www

 

3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy placki nabierając tylko tyle ciasta ile zmieści się na jednej, głębokiej łyżce do zupy

placki ziemniaczane 3 wwwplacki ziemniaczane 5 www pop

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.