Tarta z kremem bananowo-gruszkowym i bezą

tarta z kremem bananowo-gruszkowym i beza www

 

„ciasto”

  • 0,25 l płatków owsianych
  • 0,2 l mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 0,08 l ksylitolu
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  1. Płatki owsiane blendujemy
  2. Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, cukier, jajko, żółtko i masło
  3. Wszystkie składniki mieszamy rękami, a następnie formujemy podstawę naszej tarty
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C, przez ok. 15 minut

„krem”

  • 2 gruszki
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła
  1. Banana i gruszki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, blendujemy, a następnie zagotowujemy i gotujemy, aż masło się rozpuści
  2. Studzimy i wylewamy na tartę
  • 2 białka
  • 100 g ksylitolu
  1. Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno
  2. Ubitą masę wykładamy na krem
  3. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni C, przez ok. 30 minut (trzeba patrzeć by się nie spiekła)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.