Sernik na zimno, bez pieczenia z truskawkami i awokado

Ostatnie chwile truskawek, więc chciałabym Wam zaproponować przepis na sernik bez pieczenia. Jego ogromną zaletą jest to, że można spokojnie go przyrządzić ze wszystkimi miękkimi owocami, na które sezon jeszcze trwa, np. z malinami albo jagodami!

 

sernik_1

 

  • 125 g kruchych ciastek (np. migdałowych bez cukru firmy Cavalier)
  • 1 awokado
  • 1 duża śmietana 18%
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub agaru)
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g ksylitolu
  • 75 g masła
  • dużo truskawek – minimum 125 g
  • pistacje do dekoracji (przynajmniej 1 garść)

sernik_2

  1. Ciasta kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i układamy na spodzie formy do ciasta (najlepiej jest je jeszcze „ubić” łyżką)
  2. Awokado myjemy, obieramy, wyjmujemy nasiono i blendujemy razem z ksylitolem.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i studzimy.
  4. Śmietanę ubijamy mikserem przez ok. 1-2 minuty, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i zblendowane awokado z ksylitolem.
  5. Tak przygotowaną masę wykładamy na ułożone w blasze ciastka.
  6. Gdy ciasto zastygnie układamy na nim, podzielone na 4 części truskawki.
  7. Na koniec oprószamy ciasto podzielonymi na części pistacjami.

Sernik z truskawkami i awokado jest to urodzinowy przepis przygotowany z okazji 3 jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, której życzę:

-> wielu kursantów oczarowanych gotowaniem z Akademią

-> pysznych dań tworzonych przez Mistrzów Marco i Emilliano

-> niezawodności sprzętu Whirlpool

i

-> współpracy z dostawcami najlepszych produktów, najlepiej takich bez cukru i konserwantów,

a także

-> systematycznego oczarowywania Polaków doskonałą włoską kuchnią!

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl 

www.marcoghia.pl


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

One thought on “Sernik na zimno, bez pieczenia z truskawkami i awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.