Makowa babka na Miss Babeczki

 

5 pierwszych przepisów na Miss Babeczki już zostało zgłoszonych:

-> na Mikserze przez:

Natalia – Healthy food explorer

Marzena – Mała w garnku miesza

Iwona – Gotowanie … to proste

Anka Firanka – Gotowanie to proste

-> na www.gotujwstylueko.pl przez doprawianefantazją

Dziewczyny już zdobyły lakiery do paznokci oraz przypinki firmy Kinga, ale jeszcze 5 osób ma na to szanse.

Przyłączcie się i zaproponujcie Wasze kandydatki!

5_nagroz_za_5_przepisow

Tymczasem, kolejny przykład babeczki, a w zasadzie babki

Makowa babka

5 jajek

200 g maku

40 g mąki ziemniaczanej

200 g mąki wrocławskiej

skórka z cytryny bio

130 g ksylitolu

sól

250 g maskarpone

1 mango

makowa babka3

  1. Serek markarpone blendujemy z ksylitolem (dodajcie go tyle, ile słodkości kremu lubicie, ja dodałam 2 łyżki) oraz z 1/3 mango i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C (góra/dół).
  3. Żółtka ubijamy z ksylitolem, dodajemy namoczony wcześniej i odsączony z wody mak, mąkę ziemniaczaną i wrocławską, a także skórkę z cytryny.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
  5. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
  6. Przekładamy do formy na ciasto i pieczemy około 40 minut.
  7. Ostudzone ciasto przekrajamy na pół i przekładamy ulubionym, ale kwaśnym dżemem, np. porzeczkowym.
  8. Schłodzony krem przykrywamy całe ciasto. Dekorujemy kawałkami obranego mango.

Miss Babeczki 2016/17 - II edycja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.