Kompot z suszu

kompot z suszu

Smak kompotu z suszu, jego intensywność i aromat zależą w dużej mierze od jakości suszu. Dlatego tak ważne jest dobre „źródło”.

Ja, do mojego kompotu z suszu, używam suszonych jabłek i suszonych gruszek w proporcjach 1:1.

  1. Do garnka 3 litrowego wkładamy susz, tak by był na poziomie drugiego litra garnka.
  2. Następnie do garnka dolewam wody – do poziomu 3 litrów.
  3. Gotuję przez ok. 30-35 minut.
  4. Można dodać 1 łyżkę ksylitolu dla podkreślenia smaku.
  5. Kiedy zleję zagotowany kompot, do owoców dolewam wodę – tak, by zakryła tylko owoce (nie więcej!) i jeszcze raz gotuję przez ok. 30-35 minut.
  6. W ten sposób pozyskuję ok. 1,5 litra bardzo esencjonalnego kompotu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.