Bezglutenowe mufiny „całuśne sylwianki” z morelowymi ustami

mufinki sylwianki wwwJak je rozkroicie na pół… zobaczycie całuśne usteczka sylwiankowych mufinek :)

 

 

  • 2 banany
  • 5 garści nerkowca
  • 2 jajka
  • 300 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1/2 kostki masła
  • 50 g ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 moreli
  • serek truskawkowy a la budwigowy (lub inny)

 

 

 

  1. Banany i nerkowca blendujemy
  2. Jajka ubijamy na puch i dodajemy do nich zblendowane składniki
  3. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pozostałych składników
  4. Dodajemy pozostałe składniki (mąkę, ksylitol, sodę i cytrynę) i dokładnie mieszamy
  5. Morele myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i faszerujemy owoce serkiem (nie potrzebujemy go zbyt dużo – 20 płaskich łyżeczek powinno wystarczyć)
  6. Do formy mufinkowej (takiej większej) wkładamy łyżkę ciasta, mościmy nafaszerowane morelki i przykrywamy kolejną łyżką ciasta
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 15 minut

 

2 thoughts on “Bezglutenowe mufiny „całuśne sylwianki” z morelowymi ustami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.