Szarlotka z przepiśnika babci – idealna na trekking w górach

Postanowiłam zaktualizować wpis o szarlotce, ponieważ odkryłam, że zamiast suszonej żurawiny doskonale sprawdzają się sezonowe dżemy.

Poniżej zdjęcie szarlotki, w której zamiast suszonych owoców użyłam 100 ml dżemu borówkowo-jabłkowego

szarlotka z dzemem borowkowo-jablkowym www

 

a to stara, tradycyjna wersja w szwajcarskich górach

szarlotka www 3

 

„ciasto”

  • 0,25 l płatków owsianych
  • 0,2 l mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 0,08 l ksylitolu
  • 1 jajko + 1 żółtko (albo 2 jajka)
  • 100 g zimnego masła

szarlotk

„nadzienie”

  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 30 g masła
  • 1 garść żurawiny lub 100 ml dżemu borówkowo-jabłkowego (opcjonalnie)
  • 1/2 cytryny – sok
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 2/4 szklanki wody gotowanej

szarlotka

 

  1. Jabłka myjemy, obieramy i tarkujemy na dużych oczkach
  2. Ksylitol rozpuszczamy w wodzie
  3. Jabłka dusimy na patelni z masłem, żurawiną, sokiem, cynamonem i wodą z ksylitolem
  4. Dusimy przez ok. 20 minut, na wolnym ogniu
  5. Płatki owsiane blendujemy
  6. Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, ksylitol, jajko, żółtko i masło
  7. Wszystkie składniki mieszamy rękami
  8. 2/3 ciasta układamy na blaszce do pieczenia, ubijając je nieco
  9. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut do lodówki (a nawet dłużej – nie zaszkodzi)
  10. Na schłodzone ciasto wykładamy jabłka i tarkujemy na dużych oczkach pozostałą część ciasta
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.