Serniczki na zimno z białą czekoladą i migdałami

serniczki na zimno

 

 

  • 2 śmietany duże, 18%
  • 100 g ksylitolu
  • 2 łyżki agaru/żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 biała czekolada słodzona stewią
  • 2 łyżki masła
  • 2 garści migdałów + woda tak, by je zakryć
  • 1 galaretka bez cukru

 

  1. Migdały moczymy w wodzie przez noc, odsączamy wodę i blendujemy
  2. Agar/żelatynę zalewamy gorącą wodą i studzimy
  3. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku, studzimy
  4. Śmietanę i ksylitol miksujemy na lekką masę (ale niedługo, 2-3 minuty), dodajemy migdały, żelatynę i rozpuszczoną czekoladę i miksujemy 2-3 minuty
  5. Przelewamy masę do foremek i wstawiamy do lodówki
  6. Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia
  7. Gdy ciasto zgęstnieje (i galaretka nieco też) przykrywamy masę sernika galaretką i znów stawiamy do lodówki
  8. Serniczki ozdabiamy wisienkami z dżemu

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.