Pierogi oraz paszteciki z kapustą i grzybami bezglutenowe, wigilijne, podlaskie…

Obie potrawy robi się tak samo. To co je różni to jedynie sposób „końcowej obróbki”.

 

farsz mojej babci

0,5 kg kapusty kiszonej,

2 pełne garści suszonych grzybów,

sól i pieprz do smaku,

  1. Grzyby moczymy w wodzie (w takiej ilości, by je zakryć) przez całą noc.
  2. Namoczone grzyby (z wodą) wlewamy do garnka, dodajemy kapustę, dolewamy wodę, by zakryć składniki i gotujemy przez 60 minut.
  3. Wszystko przecedzamy przez sito i przekręcamy przez maszynkę.
  4. Przekręcony farsz podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni, przyprawiając go solą i pieprzem do smaku.

 

paszteciki surowe

ciasto

0,5 kg mąki ryżowej pełnoziarnistej (moja babcia używa mąki pszennej),

0,25 kg mąki gryczanej pełnoziarnistej,

0,1 kg mąki ziemniaczanej,

1 jajko,

2 łyżki oleju słonecznikowego,

1/2 szklanki wrzątku,

1 szklanka ciepłej wody,

 

  1. Mąki mieszamy w misce i robimy dołek, w który wlewamy olej i wrzątek.
  2. Mieszamy łyżką razem z mąką, aż się zrobi na środku klucha otoczona ze wszystkich stron sypką mąką.
  3. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z ciepłą wodą. Wlewamy je pomału do mąki i wyrabiamy ciasto.
  4. Ciasto dzielimy na 3 części.

 

paszteciki

paszteciki z kapustą i grzybami

dodatkowo 1 jajko,

 

9a. Jedną część ciasta wałkujemy. Wykładamy 1/3 część farszu. Rozsmarowujemy go i zwijamy ciasto jak na roladę. „Roladę” dzielimy na 6-8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

10a. Jajko rozbijamy, mieszamy i smarujemy nim górę pasztecików.

11a. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, przez ok. 15 minut.

pierogi

pierogi z kapustą i grzybami

 

9b. Ciasto wałkujemy, wykrajamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi.

10b. Pierogi gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie, przez ok. 18 minut od czasy, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

 

Pierogi pełnią niezwykłą rolę w kuchni podlaskiej, nie wspominając o kuchni polskiej. Wiadomo jest, że pierogi znane były w Polsce już w średniowieczu. Nie jest to jednak rdzennie polski produkt, ponieważ pierogi przywędrowały do nas z Dalekiego Wschodu. Dzięki rodzimej fantazji, Podlasianie stworzyli wysoko cenioną w świecie jakość, w której szczególny prym wiodą pierogi gotowane we wrzątku oraz podsmażane na patelni.

 

One thought on “Pierogi oraz paszteciki z kapustą i grzybami bezglutenowe, wigilijne, podlaskie…

  • Grudzień 12, 2015 at 4:16 pm
    Permalink

    Wygląda obłędnie. Pewnie tak samo i smakuje :-)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.