Pasztet z pietruszki

pasztet z pietruszki www

  • 8 pietruszek (ok. 700g)
  • olej kokosowy do duszenia warzyw
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 4 garści migdałów posiekanych
  • 6 łyżek chia + 54 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek płatków jaglanych zmielonych
  • 1 łyżeczka płaska sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki siemienia lnianego

 

  1. Pietruszki obieramy, myjemy i tarkujemy
  2. Dodajemy mąkę, paprykę i migdały
  3. Dusimy w garnku na oleju kokosowym ok. 6-8 minut
  4. Chia moczymy w wodzie ok. 30 minut
  5. Łączymy pietruszkę, chia,, olej, płatki jaglane, sodę, sól, pieprz i siemię
  6. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do formu wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, póki góra się nie zarumieni (ok. 30-35 minut)
  8. Rewelacyjnie smakuje z sosem majonezowym, zrobionym do łososia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.