Pasztet z gęsi bez glutenu, bez cukru

pasztet z gesi w sloiku

  • mięso z gęsi gotowanej w wywarze z gęsi – ok. 0,5 kg
  • 20 dag schabu surowego
  • 20 dag boczku surowego
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie papryki słodkiej
  • 1/2 opakowania gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki soli (płaskie)
  • 2 garści rozmarynu
  • 1-2 łyżeczki pieprzu
  • 200 g siemienia lnianego
  • 200 g pestek ze słonecznika
  1. Marchew i cebulę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka
  2. Dodajemy schab oraz boczek i gotujemy w wywarze z gęsi (wywar musi zakrywać wszystko, może to być zupa na gęsinie) przez ok. 1 godzinę.
    Gdyby gęś nie była ugotowana, należy ją także dodać.
  3. Ugotowane mięso wieprzowe, jarzyny oraz gęś mielimy przez maszynkę przynajmniej 3 razy
  4. Dodajemy jajka, paprykę, gałkę, sól, rozmaryn, pieprz, a także zmielone siemię lniane i słonecznik
  5. Wszystko mieszamy i smakujemy. Pasztet nie może być dobrze przyprawiony i musi nam smakować
  6. Pasztet możemy upiec lub zawekować
  7. Pieczenie – przekładamy masę do formy i pieczemy 15-20 minut (długość zależy od wielkości formy, mój pasztet miał ok. 2 cm wysokości) w 180 stopniach C, w piekarniku z włączonym termoobiegiem

pasztet z gesi

8. Wekowanie – nakładamy masę w wygrzane słoiki i gotujemy, dwa dni pod rząd, po 20 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.