Marchewkowa zapiekanka z boczkiem

marchewkowy flan www

 

  • 1 kg marchwi
  • 40-60 plastrów boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

 

  1. Marchew obieramy, myjemy i gotujemy na parze ok. 10 minut
  2. Plasterki boczku opiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (najlepiej przykryć je papierem do pieczenia od góry, by się zbyt mocno nie opiekły)
  3. Ugotowaną marchew blendujemy, łączymy z jajkami i przyprawiamy
  4. W formie o pieczenia wyłożonej papierem układamy warstwę boczku, następnie masę marchewkową i na górze znów boczek
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 45 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.