Jaglane babeczki z superfoods i malinami – wyróżnione!

Jaglane babeczki z superfoods i malinami powstały z inspiracji konkursem na portalu Gotuj w stylu eko zostały wyróżnione!!

Tu możecie podejrzeć moją „konkurencję”.

A tu finałową piątkę!!

Poniżej przepis na moje babeczki:

babeczki_1

 

  • 40 g orzechów laskowych lub orzechów nerkowca
  • 10 g nasion chia
  • 100 ml ciepłej wody
  • 10 krążków tłuszczu kakaowego (np. firmy rapunzel)

 

ludek
mieszanka na ciasto:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g płatków owsianych zblendowanych
  • 50 g mąki ryżowej
  • 150 g ksylitolu
    (ja osobiście wolę dodać 100 g, ale przygotowując się do konkursu miałam wielu testerów,
    dla których 50 g więcej środka słodzącego bardzo poprawiało smak babeczki)
  • 20 g siemienia lnianego
  • 3 g cynamonu (ok. 1 płaska łyżeczka)
  • 1 g sody oczyszczonej (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)

 

  • 180 g śmietany słodkiej 18% (1 małe opakowanie, np. firmy Mlekpol z Grajewa – jest bez dodatków)

 

  • 22 ml soku z cytryny (ok. 1/2 owoca)

 

  • 20 g wiórków z czekolady mlecznej słodzonej stewią (np. firmy Torras)

 

  • 140 g malin mrożonych (ok. 40 szt.)

 

 

  1. Maliny układamy na talerzyku, by się nieco rozmroziły.
  2. Orzechy (laskowe/nerkowca) prażymy w piekarniku, włączamy piekarnik BEZ termoobiegu, wstawiamy orzechy na blasze (zanim się nagrzeje piekarnik) na 10 minut i ustawiamy na temperaturę 150 stopni C.
  3. Nasiona chia moczymy w gorącej wodzie przez ok. 4 minuty, dodajemy krążki tłuszczu kakaowego, czekamy (ok. 4 minut) aż się rozpuści.

do_wykonaniai_2

4. Mieszankę na ciasto łączymy ze śmietaną, jajkiem oraz namoczonym chia i rozpuszczonym tłuszczem kakaowym. Dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Czekamy ok. 10 minut.

mieszanka_w_misce

smietana

jajko

chia_z_woda

cytryna
5. W tym czasie, wyjmujemy orzechy, a piekarnik ustawiamy na 180 stopni C (tym razem Z termoobiegiem).

6. Drobno kroimy uprażone orzechy (możemy zetrzeć ciemną łupinkę jeśli jej nie lubimy), które dodajemy do ciasta razem z wiórkami czekoladowymi i malinami. Dokładnie mieszamy.

orzechy

z malnami

7. Ciastem napełniamy formy mufinkowe. Starcza na 10-12 mufinek w zależności od wielkości formy.

w foremkach

8. Gdy piekarnik się nagrzeje, pieczemy babeczki z włączonym termoobiegiem przez 15-20 minut.

babeczki_2

Czekolada i ksylitol nadają wymarzoną słodycz (choć jak wspomniałam, ja osobiście wolę 50 gr ksylitolu mniej, w przeciwieństwie do moich testerów).
Maliny (ponieważ mogą być mrożone) można użyć o każdej porze roku. Nadają one lekką kwaskawość owoców i sentymentalny powiew ciepłego lata. Wersja „sauté”, bez malin nie jest tak pyszna.
Prażone orzechy i wiórki z mlecznej czekolady przypominają mi smaki dzieciństwa i świątecznej paczki ze słodyczami od Mikołaja. :)
Użycie nasion chia, siemienia lnianego i płatków owsianych pozwala na uzyskanie sytości już po zjedzeniu 1-2 tych słodkich przekąsek. Bez obżerania się, nasza potrzeba słodyczy zostanie więc zaspokojona.
Zaś kaszy jaglanej zawdzięczamy chrupkość i „funkcję” pożywnego drugiego śniadania, a nie jedynie słodkości.

2 thoughts on “Jaglane babeczki z superfoods i malinami – wyróżnione!

  • Styczeń 29, 2018 at 2:28 pm
    Permalink

    super są te bio babeczki. w tym roku też jest konkurs Bio Planet ?

    Reply
    • Czerwiec 4, 2018 at 6:51 pm
      Permalink

      Kochani. Niestety. Moja rodzina się powiększyła i ta mała istotka zajmuje cały mój czas obecnie. :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.