Gęś w warzywach i marynowanych grzybach

ges w warzywach i marynowanych grzybach

1 gęś (2 podudzia, 2 skrzydełka, pierś),

mieszanka przypraw w proporcji po równo (majeranek, pieprz ziołowy i natka pietruszki),

mieszanka do prażenia (1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka musztardy, 20 g siemienia lnianego, 1 łyżka orzechów piniowych),

ok. 1 litra wody,

2 marchewki,

1 pietruszka,

1 mały seler,

4 liście laurowe,

10 ziaren jałowca,

10 ziaren ziela angielskiego,

1 filiżanka marynowanych grzybków (minimum).

 

  1. Gęś obtaczamy w mieszance przypraw
  2. Następnie prażymy (najlepiej w brytfannie) na mieszance do prażenia, aż mięso się zarumieni, obracając często
  3. Dolewamy wodę, tak by gęś została zakryta
  4. Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, dzielimy na części i dodajemy do brytfanki
  5. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny
  6. Na koniec dodajemy marynowane grzybki i gotujemy kolejne 30 minut

2 thoughts on “Gęś w warzywach i marynowanych grzybach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.