Dwie wersje tiramisu – wegańska i budwigowa – (nie)klasyczny włoski deser

 

tiramisu weganskie www

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki z amarantusa
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zblendowanych
  • 1,5 łyżki chia x 9 = 13,5 łyżek wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sok z 1/4 cytryny
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, masę wylewamy na dużą, płaską blachę
  2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, z termoobiegiem przez 30 minut, po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia górę, by biszkopt nie przypiekł się zbyt mocno i pieczemy jeszcze 35 minut, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 10 minut
  3. Biszkopt kroimy na kawałki, by były wystarczającą poręczne do układania w naczyniu z tiramisu, ok. 0,5 cm na 2 cm

 

Przygotowałam dwie wersje tiramisu wegańską i budwigową

– wersja wegańska:

5 garści migdałów + woda do ich namoczenia

1 łyżka ksylitolu

1 łyżeczka agaru

1. Migdały moczymy, najlepiej przez noc, i blendujemy

2. dodajemy ksylitol i agar – zagotowujemy, studzimy

– wersja budwigowa

ser biały, tłusty, ekologiczny

100 g pistacji

1 łyżka ksylitolu z wanilią

1 jajko

1 śmietana ekologiczna

1 łyżeczka agaru

1 łyżka oleju lnianego

1. Składniki łączymy w blenderze

1 mocna kawa z 3 czubatych łyżeczek mielonej kawy dobrej jakości

kakao (kto ile lubi, nie oszczędzamy jednakże na kakao, warstwa musi się wyróżniać)

 4. W naczyniu układamy warstwami

– kawałki biszkoptu zanurzone w kawie (nie oszczędzamy na płynie, chodzi o to, by biszkopt zmiękł i miał delikatny posmak kawy)

– następnie nadzienie wegańskie lub budwigowe

– oprószamy kakao, przez sitko najlepiej

– kolejna warstwa biszkoptu, nadzienia i kakao itd.

One thought on “Dwie wersje tiramisu – wegańska i budwigowa – (nie)klasyczny włoski deser

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.