Paluszki jaglano-gryczane

cos do pochrupania

ze słonecznikiem albo z siemieniem lnianym i słonecznikiem albo z solą

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 0,2 l wody przegotowanej

 

  1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy jednolitą masę, podatną na wałkowanie. W razie gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki gryczanej – możemy włożyć ciasto do lodówki na 15-20 minut
  2. Wałkujemy ciasto (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) albo robimy w dłoniach ruloniki, które układając na blasze spłaszczamy albo zakręcamy. Posypujemy słonecznikiem albo siemieniem lnianym i słonecznikiem albo solą
  3. Paluszki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 7 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.