Naleśniki z pestek słonecznika

  1. 4 jajka
  2. 3 łyżki ksylitolu
  3. 200 g męstek ze słonecznika
  4. 0,5 l wody niegazowanej, dobrej jakości
  5. olej kokosowy do smażenia
  1. Pestki ze słonecznika mielimy
  2. Białka oddzielamy od żółtek
  3. Żółtka miksujemy z ksylitolem
  4. Dodajemy wodę i zmielone pestki
  5. Wszystko miksujemy na jednolitą masę
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładamy do reszty składników delikatnie mieszając masę łyżką
  7. Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu (w odróżnieniu od „normalnych” naleśników, te potrzebują silnego płomienia, by się wysmażyły
  8. Podajemy z konfiturą cytrynowo – limonkową z cynamonem
  9. Można je smażyć na dwa sposoby:

– albo duże placki (jest to trudniejszy sposób i bardziej czasochłonny. trudniej jest przełożyć naleśnik, by smażyć go na drugiej stronie)

 nalesniki 2

– albo a la pancakesy amerykańskie (szybciej i łatwiej)

nalesniki 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.