Kulinarne 50 twarzy Greya – przystawka, wersja 2 – Sałatka Cezara

Cykl wpisów inspirowany książką autorstwa E.L.James salatka cezara www
• 1 cała sałata rzymska
• 1 opakowanie roszponki
• 2 piersi z kurczaka (upieczone wcześniej, np. w curry)
• 1 kropka chleba żytniego na zakwasie
• 5-6 plasterków tofu wędzonego

1. Sałatę i roszponkę myjemy i układamy na talerzu
2. Chlebek kroimy w kostki i podpiekamy w opiekaczu
3. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki i podpiekamy w opiekaczu
4. Tofu także opiekamy w opiekaczu

sos
• 1 cm śledzia solonego
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki musztardy
• szczypta soli
• 100 ml oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku
• 1 śmietana ekologiczna mała

1. Śledzia blendujemy (chodzi tylko o posmak), a czosnek miażdżymy i odstawiamy w salaterce
2. Jajko miksujemy
3. Dodajemy musztardę i sól i nadal miksujemy (nie należy bać się ubijania tych składników jeśli sos ma być lekki i delikatny)
4. Dodajemy oliwę, łyżka po łyżce i nadal miksujemy
5. Sos łączymy ze śmietaną, śledziem i czosnkiem
6. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
7. Polewamy sałatkę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.