Jaglane kotleciki

jaglane kotlety

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 razy więcej niż kaszy wywaru z warzyw lub wody
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  1. Wywar/ wodę zagotowujemy i dodajemy kaszę oraz masło. Gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn
  2. Paprykę myjemy i kroimy na kawałki
  3. Cebulę obieramy, myjemy i szatkujemy
  4. Paprykę i cebulę dusimy na oleju
  5. Natkę myjemy i szatkujemy
  6. Kaszę (musi być dobrze wygotowana), duszone warzywa, natkę i jajko łączymy
  7. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można zemleć pestki słonecznika i ją zagęścić
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  9. Formujemy kotlety i podsmażamy na oleju albo pieczemy w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 25 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.