Dyniowe frytki

 

DSC02360 pop

  • średnia dynia piżmowej (taka w kształcie wielkiej gruszki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego

 

  1. Dynię myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne
  2. Skórkę bardzo ciężko się obiera, więc najwygodniej jest kroić ją na kształt frytek i skórkę obcinać z ich końcówek
  3. Gotowe frytki umieszczamy w misce do której dodajemy przyprawy i olej
  4. Mieszamy. Ja odstawiamy frytki do lodówki na całą noc. Niemniej, można je pozostawić w lodówce na 3 godziny. Jedliśmy frytki takie zaraz po przyprawieniu i na następny dzień i muszę przyznać, że czuć różnicę w smaku
  5. Gotowe frytki układamy (w odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Pieczemy frytki w piekarniku w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem) przez ok. 20-22 minuty
  7. Uwaga na produkt dotyczy dyni w I etapie diety

Przepis podpatrzony u Habibi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.