Dyniowe, bezglutenowe naleśniki a la amerykańskie

dyniowe nalesniki

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki płaskie ksylitolu
  • 0,5 litra mleka sojowego
  • 250 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 350 g dyni

 

  1. Dynie myjemy, obieramy i tarkujemy na dużych oczkach
  2. Jajka ubijamy na puch z ksylitolem
  3. Dodajemy mleko, mąkę ryżową, kukurydzianą i migdałową – wszystko miksujemy
  4. Dodajemy dynię i mieszamy
  5. Smażymy na patelni
  6. Podajemy ciepłe ze śmietaną lub ulubionym jogurtem

2 thoughts on “Dyniowe, bezglutenowe naleśniki a la amerykańskie

  • Listopad 5, 2015 at 11:25 pm
    Permalink

    Jakich innych mąk można użyć? Nie mam dostępu do migdałowej. Czy zamiast mleka sojowego może być zwykłe? Jeśli o to chodzi to nie mam zamiaru przepłacać za coś, co i tak jest chemią w dodatku modyfikowaną genetycznie.

    Reply
    • Listopad 6, 2015 at 12:55 pm
      Permalink

      Jeśli nie masz dostępu do mąki migdałowej, możesz po prostu zblendować migdały na drobno. Z inną mąką nie robiłam tych naleśników, więc mogą wyjść zupełnie inne. Co zaś do mleka sojowego. Wiem, że jest trudno, ale można znaleźć mleko sojowe z soi niemodyfikowanej i bez chemicznych dodatków. Czy można użyć mleka krowiego? Można, ale niewątpliwie zmieni ono smak naleśników, a i zapewne konsystencję.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.