CO ZROBIĆ Z MIĘSA WIEPRZOWEGO? – WĘDLINY, TRADYCJA PODLASKA, część II

wedliny www

wędzona wędlina

ROBIENIE WĘDZONEJ WĘDLINY

marynata do wędzonek:
•    7 litrów przegotowanej wody,
•    1/2 kg soli (można nieco mniej),
•    2 listki laurowe,
•    4 szt. ziela angielskiego,
•    3-4 bubki jałowca,
•    2 łyżki majeranku suszonego,
•    1/2 główki czosnku

1. Mięso na szynki moczymy w marynacie przez 4-5 dni – marynować możemy boczek, schab, szynkę
marynata do wedzonek

2. Przez 3-4 dni wtłaczamy marynatę w mięso za pomocą strzykawki i igły
mieso w marynacie

3. Po tym czasie wkładamy mięso w pończochy, związujemy sznurkiem i wieszamy na drążku, by już następnego dnia zawieźć do wędzarni
szynka zwiazana

4. Uwędzoną szynkę wyjmujemy z pończoch i mrozimy

uwedzona szynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.