CO ZROBIĆ Z MIĘSA WIEPRZOWEGO? – SMALEC, SZPEK i SKWARKI DO CIASTA, TRADYCJA PODLASKA, część III

szpek

Dużą część świnki stanowi słonina, z której można zrobić smalec i tradycyjny szpek

SZPEK WERSJA PODLASKA

  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  1. Słoninę kroimy na mniejsze kawałki

krojenie sloninki

 

  1. Następnie mielimy ją przez maszynkę

topienie sloninki

 

  1. Gotujemy ok. 2 godziny na małym ogniu, często mieszając, (na ok. 4 czubate łyżki słoniny) z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, czosnku, soli i pieprzu
  2. Na koniec, po zdjęciu z ognia dodajemy 1 łyżeczkę majeranku i mieszamy

szpek tradycyjny

SMALEC

 3 A. Topimy przemieloną słoninę na małym ogniu przez 2 godziny, często mieszając

4 A. Po wytopieniu, należy przepuścić tłuszcz przez metalowe sitko i mamy smalec 😉 Gdy zastygnie, wygląda tak

smalec

SKWARKI

  1. Zaś w sitku zostają skwareczki, które mielimy i mamy bazę do ciasta na ciasteczka i tarty

zmielone skwareczki

2 thoughts on “CO ZROBIĆ Z MIĘSA WIEPRZOWEGO? – SMALEC, SZPEK i SKWARKI DO CIASTA, TRADYCJA PODLASKA, część III

  • Wrzesień 17, 2015 at 5:56 pm
    Permalink

    Super pomysł na zrobienie własnego smalcu. Właśnie taki domowy jest znacznie lepszy niż ze sklepu, wiemy co tam jest i jakiej jakości. Sama także robię samemu ma różne sposoby, można dodawać do niego zioła jak najbardziej aby wzbogacić smak. Podobno można też dodawać skórkę pomarańczy lub cytryny, utartą aby nadała aromatu, ale nie próbowałam jeszcze samemu, a może ktoś z pozostałych tak robił?

    Reply
    • Październik 4, 2015 at 7:59 pm
      Permalink

      Ciekawa propozycja i choć nie byłby to już wówczas tradycyjny przepis myślę, że warto poeksperymentować. :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.