Bezglutenowa pizza pomidorowo-cebulowa na spodzie barbecue

 

pizza bezglutenowa www

 

  • 350 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • 0,4-0,5 litra wody
  • sok z 1/2 cytryny
  1. Masło rozpuszczamy na patelni
  2. Składniki ugniatamy, dzielimy na połowę i formujemy ciasto na blaszce (tak, by nie było grubsze, jak 1 cm)
  3. Ciasto podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, z termoobiegiem przez ok. 10 minut

 

 

sos barbecue www

  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka cebuli suszonej
  • 1,5-2 łyżek papryki słodkiej
  • 20 kropli stewii w pływnie do smaku
  • 1 łyżka sosu tamari
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  1. Składniki łączymy i intensywnie mieszamy

 

 

farsz cebulowo pomidorowy do pizzy www

  • 4 cebule średnie
  • 4 pomidory
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka przyprawy bazyliowo-pomidorowej z czosnkiem

 

 

  1. Cebule obieramy, myjemy i szatkujemy
  2. Pomidory dzielimy na cząstki
  3. Warzywa prażymy na patelni z przyprawami
  4. Na podpieczony spód wykładamy sos i nadzienie, pieczemy dalej przez 20-25 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.