4 sposoby na zupę dyniową

zupa dyniowa pop

 

  • 1 litr wywaru z mięsa
  • 0,5 kg dyni
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • pieprz i sól do smaku

 

  •  1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 lub

  • 1 cm imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

 lub

  • 1 laska wanilii

WERSJA SAUTE

1. Zagotowujemy wywar z mięsa
2. Cebulę, obieramy, myjemy i kroimy w piórka
3. Seler i dynię obieramy, myjemy i kroimy na kawałki
4. Do wywaru dodajemy najpierw cebulę, później selera i pietruszkę, na końcu dynię.
5. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy, doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok. 20 minut

 

WERSJA Z CYNAMONEM

Kroki 1-4 wykonujemy tak, jak w przypadku wersji saute

4 A. Do zupy dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową
5. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 20 minut

 

WERSJA Z WANILIĄ

Kroki 1-4 wykonujemy tak, jak w prypadku wersji saute

4 A. Do zupy dodajemy laskę wanilii, którą przekrajamy na pół. Wrzucamy wszystkie ziarenka i pustą laskę także
5. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 15 minut

 

WERSJA Z IMBIREM

1. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na kawałki
2. Cebulę i imbir obieramy, myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju
3. Do cebuli dodajemy dynię, by chwilę się poddusiła (ok. 5 minut). W tym czasie podgrzewamy wywar z mięsa
4. Warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy jeszcze maksymalnie 20 minut
5. Doprawiamy gałką, pieprzem i solą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.